Μετάβαση στο περιεχόμενο


Φωτογραφία

Πως να γράψετε ένα review για μια εφαρμογή (Ελληνική ή Οχι)


  • Παρακαλούμε συνδεθείτε για να απαντήσετε
2 μηνύματα σε αυτό το θέμα

#1   attheodo

attheodo

    iPH newbie

  • 26 μηνύματα
  • Φύλο: Δ/Α

Δημοσίευση 21/10/2009 - 16:42

Εισαγωγικά
Καλησπέρα σε όλους. Με αφορμή μια σύντομη περιήγηση που είχα στα threads που αφορούσαν Ελληνικές εφαρμογές στο App Store, θα ήθελα να παραθέσω τις προσωπικές μου απόψεις σχετικά με το πως θα έπρεπε οι users του iPhoneHellas να αντιμετωπίζουν τα threads που παρουσιάζουν μια νέα εφαρμογή. Πριν ξεκινήσω, θα ήθελα να αναφέρω πως προσωπικά εγώ είμαι κάτι παραπάνω απο ενεργός αυτή τη στιγμή στο πεδίο App Store/iPhone Development/MacOSX Development. Αυτο το τονίζω για να ξεκαθαρίσω πρώτα από όλα πως γράφω αυτό το post από την σκοπιά του developer κατα βάση.

Φιλοσοφικά ζητήματα
Σε γενικές γραμμές θέλω να ελπίζω πως η φιλοσοφία του "κάνω κάτι με το μικρότερο δυνατό κόστος αλλα το μεγαλύτερο κέρδος" ανήκει σε μια ξεπερασμένη εποχή. Στη σύγχρονη παγκόσμια αγορά ο δημιουργός οφείλει να αναπτύσει περαιτέρω σχέσεις με τους πελάτες του πέρα από του οικονομικού πάρε δώσε. Σχέσεις ποιοτικής επικοινωνίας, εμπιστοσύνης και υποστήριξης. Προσοχή, δε θέλω να γίνω γλυκανάλατος. Είναι σημαντικό να αποκτήσουν όλοι (developers/users) αυτές τις αξίες ώστε τελικά να δημιουργήσουν μια συνείδηση (πιο Ευρωπαική αν θέλετε) που θα βοηθήσει με αντίστοιχο τρόπο και τις 2 πλευρές να εξελιχθούν και να επωφεληθούν.

Ποιος είναι ο σκοπός ενός review
Το review γράφετε απευθυνόμενο σε 2 κατηγορίες κοινού. Τον (υπεύθυνο) developer και τον (ευσυνείδητο, ώριμο) χρήστη/ενδιαφερόμενο. Κατα συνέπεια οι πληροφορίες που περιλαμβάνει το review θα πρέπει να είναι προσεκτικά επιλεγμένες και τοποθετημένες ώστε να εξυπηρετούν και τις 2 κατηγορίες. Ο developer θα εξυπηρετηθεί όταν το review του δώσει σχόλια και κριτικές για να κάνει την εφαρμογή του καλύτερη, εμπορικότερη, πιο δημοφιλή και πιο χρήσιμη στον πελάτη. Ο χρήστης (που έχει αγοράσει την εφαρμογή) θα εξυπηρετηθεί όταν ο (υπεύθυνος) developer λάβει σοβαρά υπ΄όψιν το σχόλιο του και στην επόμενη (δωρεάν) αναβάθμιση υλοποιήσει/διορθώσει τις ατέλειες. Τέλος, ο χρήστης που δεν έχει αγοράσει την εφαρμογή, θα μπορέσει μέσα από τις διάφορες γνώμες (των χρηστών που έχουν αγοράσει την εφαρμογή και έχουν γράψει review) να συμπεράνει αν τελικά η εφαρμογή είναι πράγματι κάτι αξιόλογο και αξίζει να την αποκτήσει.

Τι θέλει να δει ο developer σε ένα review
  • Κάνει η εφαρμογή αποτελεσματικά αυτό που σχεδιάστηκε να κάνει? Υπάρχουν features που πρέπει να προσθέσει?
  • Το user interface της εφαρμογής είναι εξυπηρετικό? Θα μπορούσε να γίνει πιο εργονομικό?
  • Λειτουργεί σωστά η εφαρμογή? Crash-άρει? Υπάρχουν κολλήματα? Αργεί?
  • Οι υπηρεσίες υποστήριξης που προσφέρει στους χρήστες επαρκούν? Υπάρχουν οι κατάλληλες επεξηγήσεις για το πως λειτουργεί η εφαρμογή? Είναι κατανοητές?
  • Το value-for-money είναι αποδεκτό από τους πελάτες/χρήστες?

Τι θέλει να δει ένας ενδιαφερόμενος για την εφαρμογή σε ένα review
  • Κάνει ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΑ και αποτελεσματικά αυτό που η εφαρμογή ισχυρίζεται?
  • Αξίζει γενικά (features, user-interface, εργονομία, χρόνος απόκρισης, λύση στο πρόβλημα) η εφαρμογή τα λευτά της?
  • Υποστηρίζεται η εφαρμογή από τους developers? Μπορώ εύκολα να έρθω σε επαφή μαζί τους για κάτι που θα χρειαστώ? Υπάρχουν προυποθέσεις εξέλιξης? Η πλήρωσα, τα τσέπωσαν και με γράψαν...?
  • Υπάρχουν τουλάχιστον στην τωρινή διαθέσιμη έκδοση bugs ή δυσλειτουργίες που δε χρειάζεται να ανακαλύψω μόνος μου?
  • Το Χ (feature) είναι πάρα πολύ Y (=επίθετο) επειδή Ζ (λόγος)

Τι ΔΕΝ θέλει να δει κανείς σε ένα review
  • Σχόλια και παρατηρήσεις που ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Όσο και αν φαίνεται παράξενο ο Developer δεν μπορεί να κάνει Ο,ΤΙ θέλει με την συσκευή. Εκτώς αν είναι jailbroken.
  • Ανούσια posts. Μην γράφετε για να γράφετε. Γράψτε αν έχετε να πείτε κάτι χρήσιμο, ουσιώδες και εποικοδομητικό.
  • Μην κάνετε οικονομοτεχνικές μελέτες του τύπου "Όλα τα άλλα apps κάνουν Χ! Γιατί αυτό Υ? Μάπα/πανάκριβο/τζάμπα λευτά". Δικαιολογήστε το σχόλιο σας με επιχειρήματα. Το developing για το iPhone στην Αμερική εντελώς πληροφοριακά κοστολογείται περί τα $150-250 ΤΗΝ ΩΡΑ! ΝΑΙ, ΤΗΝ ΩΡΑ! Το Εορτολόγιο για να υλοποιηθεί χρειάστηκε περίπου 100 ώρες (διαβάσματος/σχεδιασμού/προγραμματισμο'υ) για την 1.x έκδοση και 150++ για την v2.0. Κανένας developer δεν είναι τόσο φιλάνθρωπος ώστε να δίνει τις εφαρμογές του (που πραγματικά το αξίζουν) για μερικά λεπτά του Ευρώ. Όταν κάποιος απευθύνεται στο Ελληνικό App Store και μόνο έχει να κάνει με ένα νούμερο πελατών που δεν ξεπερνάει τις 10.000 (προς το παρόν). Με απλά μαθηματικά μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει οτι για να "βγει" ο Developer (πόσο μάλλον αν είναι εταιρία) υπάρχει μια λεπτή κόκκινη γραμμή στην τιμολογιακή πολιτική.
  • Εξυπνάδες, κακεντρέχειες, προσβλητική γλώσσα, flames.
  • Σχόλια που δεν αφορούν την εφαρμογή. Δεν ενδιαφέρει κανέναν απολύτως τι πιστεύετε πέραν της εφαρμογής. Είμαι σιγουρός πως υπάρχει καταλληλότερο thread για να πείτε τη γνώμη σας για τον μέσο Έλληνα developer και τον χαρακτήρα του, αν υπάρχει μια άλλη εφαρμογή που κάνει το ίδιο ή αν γεννάει το κατοικίδιο σας. Η εφαρμογή και μόνο είναι το αντικείμενο σχολιασμού.

Επίλογος. Γενικά...
Θέλω να πιστεύω πως οι περισσότεροι Developers στην Ελλάδα έχουν πάρει σοβαρά το θέμα της δουλειάς τους και είναι επαγγελματίες. Τουλάχιστον εγώ προσωπικά και όσο μπορώ να αυτοκρίνω, είμαι. Και είμαι περήφανος για αυτό. Ξοδεύουμε ατελείωτες ώρες μπροστά απο μια οθόνη ναι αφενώς για να κερδίσουμε χρήματα... αλλά και για να παρέχουμε σε όλους εσάς τους φίλους κάτι ενδιαφέρον και χρήσιμο για το iPhone που όλοι αγαπάμε. Πριν λοιπόν προσθέσετε ένα σχόλιο για την εφαρμογή μας αναλογιστείτε για λίγα λεπτά πως δεν είμαστε όλοι αργόσχολοι έφηβοι που γράφουν posts με χύμα-στο-κύμα ύφος για να ανέβουν τα posts τους και να πάρουν το "Elite Badge" στο avatar τους. Πολλοί απο εμάς είναι μεγάλοι άνθρωποι, έχουν οικογένεια και ευθύνες και λαμβάνουν σοβαρά υπ'οψιν τη δουλειά τους. Επιθυμούν (αν οχι απαιτούν) μια αντιμετώπιση λοιπόν πιο ώριμη και υπεύθυνη από τις τυγχόν και εκάστοτε εξυπναδούλες του καθενώς που δεν κάνει τίποτα άλλο στη ζωή του παρα μόνο να κριτικάρει κομπλεξικά και να κράζει. Όταν κάποιος σας αντιμετωπίζει ως επαγγελματίας του οφείλετε αν μη τι άλλο ένα στοιχειώδη σεβασμό για να συνεχίσει να σας αντιμετωπίζει καλοπροαίρετα. Και στην τελική, πες και ένα "μπράβο ρε αδερφέ" να δώσεις λίγη χαρά και αξία στον κόπο του άλλου! Για να μην μακρυγορήσω άλλο, ας σταματήσουμε όλοι να είμαστε οι κλασσικοί οι μακάκες οι Έλληνες και τουλάχιστον σε αυτό τον χώρο ας κάνουμε ένα βήμα προς ένα ποιοτικότερο αύριο, απ'όλες τις πλευρές.

Αγαπητοί φίλοι χρήστες και developers, ανυπομονώ να ακούσω τις απόψεις σας.

Φιλικά και με εκτίμηση προς όλους,
Θάνος - ATWORKS

Ad

Ad

Team
iPhoneHellas
3,1416 μηνύματα
Twitter: @android
Φύλο: Όπως το δει κανείς
Κινητό: Android
Tablet: Για τα κουνούπια

Γιατί να γίνετε μέλη;

#2   adenadoume

adenadoume

    iPH Addict

  • 610 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 22/10/2009 - 15:54

Θάνο,

Κατ'αρχήν έξοχο κείμενο και δε μιλάω μόνο για τα θέματα που διαπραγματεύεται αλλά και την όλη σύνταξη του.

Ξεκαθαρίζω πως γράφω σαν χρήστης εφαρμογών καθώς επίσης πως προσωπικά πιστεύω ότι θα πρέπει να υποστηρίζουμε τις ελληνικές εφαρμογές/developers ΟΧΙ για πατριωτικούς λόγους, αλλά γιατί οι εφαρμογές αυτές (και κατά συνέπεια οι ώρες εργασίας και η προσπάθεια για να δημιουργηθούν) απευθύνονται και φτιάχνονται ΓΙΑ ΕΜΑΣ τους Έλληνες αγοραστές/χρήστες και αν δεν υποστηρίξουμε τις (καλές) προσπάθειες των Ελλήνων Developer απλά...δεν θα έχουμε εφαρμογές που να ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες ανάγκες που έχουμε ως ελληνικό αγοραστικό κοινό.

Πιστεύω πως τα οικονομικά οφέλη που στοχεύει να έχει ένας developer είναι εντελώς δυσανάλογα με τις ώρες εργασίας/αφοσίωσης για την δημιουργία μιας εφαρμογής, κάτι που βγαίνει από την ρεαλιστική οικονομική πραγματικότητα του Apple Store.
Η επένδυση στο να ασχοληθεί κανείς με το developing εφαρμογών δεν είναι μόνο τα έξοδα που κάνει κανείς, είναι και ο χρόνος (τα χρόνια) που έχει ξοδέψει μαθαίνοντας για να φτάσει στο σημείο να φτιάξει μια εφαρμογή, είναι το μεράκι - που δεν μπορεί να μετρηθεί - αλλά είναι και οι εργατοώρες για την ανάπτυξη της εφαρμογής που αν είχαν αξιοποιηθεί σε άλλη εργασία θα μπορούσαν να έφεραν οικονομικά οφέλη στον developer - θα τα παρομοίαζα με τον όρο "διαφυγόντα κέρδη" σε τελείως οικονομολογική γλώσσα.

Επίσης όσον αφορά στην οικονομική πραγματικότητα του Apple Store:
Η οικονομική τάξη πραγμάτων όντως έχει θέσει μια τιμολογιακή πολιτική του ενός δολλαρίου ($0,99) για την πληθώρα των εφαρμογών, ένα ανώτατο πλαφόν (χοντρικά) 10 δολλαρίων για εφαρμογές που προσφέρουν ολόκληρα περιβάλλοντα χρήσης και μοναδικές υπηρεσίες/features (και φτιάχνονται από μεγάλες εταιρείες του χώρου) και ένα μεσοδιάστημα στο οποίο χτυπιούνται αλύπητα οι developers και το οποίο τείνει να οδεύει όλο και χαμηλότερα.
Σαν αγοραστής χαίρομαι για αυτήν την τάση αλλά και να βρίσκω τις περισσότερες εφαρμογές με 0,79 Ευρώ, όμως δε νομίζω να ρώτησε κανείς τους devlopers αν μπορούν να "ζήσουν" με αυτή την κοστολόγηση (άσε που και από τα 0,79 Ευρώ η Apple κρατάει το 30% αν δεν απατώμαι και η PayPal ένα ποσοστό)
Απ'την άλλη όμως θα δώσω και κάτι παραπάνω όταν πιστεύω πως πραγματικά αξίζει μια εφαρμογή (είτε ξένη είτε Ελληνική) και ΕΙΔΙΚΑ όταν με αφήνει να την δοκιμάσω πραγματικά - όχι για 3 μέρες ή χωρίς features και όταν μου ξεκαθαρίζει ποιά είναι τα μελλοντικά (δωρεάν) features και αναβαθμίσεις.

Δεν θα πρέπει να ξεχιόμαστε και να τα ζητάμε όλα τζάμπα και θα φέρω ως παράδειγμα τα παιχνίδια που σε οπιαδήποτε φορητή κονσόλα (π.χ. PSP) το ίδιο παιχνίδι θα το πληρώναμε 5-6 φορές παραπάνω

Κλείνω λέγοντας Give Developers a Break, τουλάχιστον από αυτό το φόρουμ ας είμαστε ως χρήστες πιο εποικοδομητικοί στις απόψεις και στα σχόλια που παραθέτουμε.

#3   tkalatz

tkalatz

    iPH newbie

  • 15 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 22/10/2009 - 20:27

Συμφωνώ με όλα τα παραπάνω αλλά τα πράγματα ειναι πιο απλά.

Εφοσον το Apple Store εγκρίνει την εφαρμογή είναι όλα εντάξει για τον developer και η εφαρμογή θα απευθυνθεί
σε αυτούς για τους οποίους κατασκευάστηκε. Κάθε εφαρμογή παίρνει το δρόμο μόνη της, εφόσον έχουν επιτευχθεί όλες
οι απαιτήσεις τόσο του developer όσο και του Apple Store.

Είναι κάπως ενδιαφέρον για τους developers το επόμενο άρθρο στην Guardian:
http://www.guardian....#history-byline

Fanis Kalatzis




Χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 2

0 μέλη, 2 επισκέπτες, 0 ανώνυμοι χρήστες