Ναι και εγώ 20+ χρόνια χρήστης DOS και Windows και πέρσι-πρόπερσι ξεκίνησα με mac. Καλά είναι ΑΛΛΑ δεν είναι και τα απόλυτα μηχανήματα. Είναι για ορισμένη χρήση. Όπως ανέφερε και ο PoluxGreece δεν αξίζει να δώσεις τόσα πολλά λεφτά, απλά έτσι για να τα χρησιμοποιήσεις. Η αλήθεια όμως είναι δεν παίρνεις και σαβούρα. Είναι πολύ καλά μηχανήματα. Ειδικά για laptop έχουν φοβερή οθόνη και πολύ εύχρηστο touchpad / mousepad που δεν το έχω δει σε άλλα laptops! Είναι συνήθως πολύ ελαφριά και αθόρυβα. Αλλά έχουν και μειονεκτήματα όπως πχ δεν έχουν μεγάλο δίσκο αλλά έχουν SSD που ναι μεν εντάξει είναι πάρα πολύ γρήγορα στην προσπέλαση αρχείων και boot άρισμα υπολογιστή αλλά όχι μεγάλο αποθηκευτικό χώρο. Θα πρέπει να βάλεις εξωτερικό δίσκο δηλαδή αν θέλεις να έχει χώρο δίσκου. Και μετά δεν έχουν την τόσο μεγάλη επεκτασιμότητα όπως έχουν τα windows - drivers, συσκευές, περιφερειακά κλπ.
Δεν σε αποθαρρύνω να το πάρεις και μπορεί λίγο στην αρχή μονάχα να δυσκολευτείς αλλά νομίζω σε ανταμείβει αργότερα. Εγώ δηλαδή έχω τώρα κάποια προβληματάκια λόγω του sierra (νέου λειτουργικού) που δεν δουλεύουν σωστά κάποιες εφαρμογές και περιμένω να βγουν updates (πχ το xtrafinder) αλλά αν βγουν αργότερα, θα είναι μια χαρά. Σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν είχα κάποια μεγάλα προβλήματα που να είχε διαλυθεί το σύστημα ή να πηγαίνει αργά. Κάτι βλακείες δικές μου έκανα και έπαθε λίγο ζημιά αλλά εκεί έφταιγα εγώ με μια εφαρμογή που είχα χρησιμοποιήσει. Κατά τα άλλα είναι σταθερά. Και επίσης θεωρώ τον εαυτό μου απαιτητικό χρήστη. Εντάξει δεν παίζω παιχνίδια αλλά βάζω προγράμματα, διαφορετικές εκδόσεις, πειραματίζομαι, ψάχνομαι κλπ. Στα windows όταν εγκαθιστάς, εγκαθιστάς προγράμματα παρατηρείς ότι μετά από χρονικό διάστημα ψιλό σέρνεται και θέλεις format ή restore από κανένα image όπως πχ norton ghost. Εκτός και αν είσαι πολύ καλός και ψάχνεις τις διεργασίες και αφαιρείς, εντοπίζεις τι πάει αργά, κλπ. Ενώ στο mac os, τα περισσότερα προγράμματα είναι κάτι σαν portables στα windows, δηλαδή θέλουν αντιγραφή και όχι ας πούμε εγκαταστάσεις και διαδικασίες και μπούρδες. Δεν σου αρέσει ένα πρόγραμμα, απλά το σβήνεις και δεν διαλύεται η registry, το λειτουργικό, κλπ. Είναι πολύ βασικό. Είναι βασισμένο σε UNIX, άρα έχεις και κάποια πλεονεκτήματα. Αλλά αυτό, είναι και θέμα χρήσης. Αν μπαίνεις πχ στο internet και γράφεις κανένα word, ε καλύτερα windows laptops με μια καλή οθόνη και είσαι άρχοντας.
Σε ευχαριστώ παρα πολυ!!
Ήταν πολύτιμη η πληροφόρηση σου!!
Η αλήθεια ειναι πως φοβάμαι αυτη τη μετάβαση από Windows σε Mac μιας και στα Windows ειναι ετσι ακριβώς όπως τα λες.
Και εγώ πειραματιζομαι πολυ με διαφορά προγράμματα και με το πέρασμα του χρόνου έπρεπε να κάνω Φορματ για να επανέλθει σε μια καλή κατάσταση.
Τώρα στο Mac θα μπορέσω να καταφέρω κάτι αντίστοιχο σε περίπτωση που αρχίζω να πειραματιζομαι;
Σημερα έκανα μια βόλτα σε πολυκαταστήματα.
Αρχικά ειδα εναν 13.3" σε μια έκπτωση των 220€ κάτω από τη αρχική. Ύστερα κοίταξα έναν iMac 27" μιας και μου τράβηξε την προσοχή αυτη η φανταστική του οθόνη. Μόλις ειδα την τιμη σύγκρινα τον συγκεκριμένο με εναν Mac 15.4" με καλύτερα χαρακτηριστικά σε επεξεργαςτη, μνήμη κτλ από τον iMac που έφτασα σε ένα σημείο να μπερδευτω για το τι ήταν καλύτερο μα χρησιμοποιήσω για τη δουλειά που το θελω.
Το 13,3" καλό για την τιμη του αλλα μου φαίνεται λιγο μικρό σε μέγεθος.
Ο iMac από την άλλη καλή χρυσή η οθόνη του αλλα δεν παύει να ειναι επιτραπέζιος και να κάθεται σε ένα γραφείο.
Ο Mac 15.4" νομίζω ειναι ιδανικός και σαν μέγεθος, και σαν χαρακτηριστικά αλλα και μπορείς να τον μεταφέρεις οπουδήποτε!
Έχεις δίκιο για το αποθηκευτικό χώρο αλλα δεν νομίζω πως θα με πείραζε να εχω και εναν εξωτερικό σκληρό μιας και με τα Windows εχω μαζέψει 5.
Η χρήση για την οποία τον θελω ειναι:
Office, Photoshop, Illustrator, Kodi, Internet και μερικά αλλα μικροπράγματα.
Νομίζω πάντως πως δεν ειναι ανάγκη να περιμένω να βγουν τα καινούργια Mac μιας και πρωτάρης στη χρήση του θα με καλύψει και με το παραπανω.
Βέβαια θα εχω πολλές και "χαζές" απορίες πιστεύω μιας και θα τις πω αργότερα εδω στο φόρουμ για βοήθεια, αν τελικά γίνει η αγορά.
Sent from my iPhone using Tapatalk