Οι τρόποι εγκατάστασης ενός λειτουργικού είναι δύο. Με απ’ ευθείας αναβάθμιση ή με clean install.
Τελευταία επεξεργασία από: IIIuvatar1981, 26/09/2018 - 16:04
Δημοσίευση 26/09/2018 - 16:01
Οι τρόποι εγκατάστασης ενός λειτουργικού είναι δύο. Με απ’ ευθείας αναβάθμιση ή με clean install.
Τελευταία επεξεργασία από: IIIuvatar1981, 26/09/2018 - 16:04
Δημοσίευση 26/09/2018 - 16:42
Ευχαριστούμε για τον οδηγό σου!
Έχω iMac (21.5-inch, Late 2015), 2,8 GHz Intel Core i5 με High Sierra και σκέφτομαι να ακολουθήσω για clean install του Mojave τον τρόπο που προτείνει η Apple εδώ:
https://support.appl.../en-us/HT204904 με Option-⌘-R.
Με τον τρόπο αυτό δεν χρειάζομαι USB έτσι δεν είναι? Ποιά είναι η γνώση σου?
Δημοσίευση 26/09/2018 - 16:47
Ευχαριστούμε για τον οδηγό σου!
Έχω iMac (21.5-inch, Late 2015), 2,8 GHz Intel Core i5 με High Sierra και σκέφτομαι να ακολουθήσω για clean install του Mojave τον τρόπο που προτείνει η Apple εδώ:
https://support.appl.../en-us/HT204904 με Option-⌘-R.
Με τον τρόπο αυτό δεν χρειάζομαι USB έτσι δεν είναι? Ποιά είναι η γνώση σου?
Για να σου εμφανίσει το recovery το τελευταίο λειτουργικό, στη συγκεκριμένη περίπτωση το Mojave, θα πρέπει να έχει γίνει ήδη μια φορά εγκατάσταση. Διαφορετικά θα σου εμφανίζει το High Sierra.
Θα σου πρότεινα να πάρεις όλα τα απαραίτητα μέτρα, Time Machine (οπωσδήποτε!), και να δημιουργήσεις και ένα USB με το Mojave. Να προχωρήσεις δε σε εγκατάσταση από αυτό (με USB).
Τελευταία επεξεργασία από: IIIuvatar1981, 26/09/2018 - 16:50
Δημοσίευση 26/09/2018 - 16:55
Δύο ερωτήσεις:
1. Πως θα καταλάβουμε ότι έχει δημιουργηθεί σωστά το usb?
2. Δεν πρέπει πριν την επανεκκίνηση με πατημένο το option να κάνουμε erase τον δίσκο από Disk utility?
Δημοσίευση 26/09/2018 - 16:58
Δύο ερωτήσεις:
1. Πως θα καταλάβουμε ότι έχει δημιουργηθεί σωστά το usb?
2. Δεν πρέπει πριν την επανεκκίνηση με πατημένο το option να κάνουμε erase τον δίσκο από Disk utility?
1) Boot με κρατημένο το Option και επιλέγεις το USB. Αν φορτώσει χωρίς πρόβλημα τότε είναι λειτουργικό το USB. Αν όχι, κάτι δεν πήγε καλά κατά τη δημιουργία του και πρέπει να το ξαναφτιάξεις.
2) Ναι.
Δημοσίευση 26/09/2018 - 16:59
Για να σου εμφανίσει το recovery το τελευταίο λειτουργικό, στη συγκεκριμένη περίπτωση το Mojave, θα πρέπει να έχει γίνει ήδη μια φορά εγκατάσταση. Διαφορετικά θα σου εμφανίζει το High Sierra.
Θα σου πρότεινα να πάρεις όλα τα απαραίτητα μέτρα, Time Machine (οπωσδήποτε!), και να δημιουργήσεις και ένα USB με το Mojave. Να προχωρήσεις δε σε εγκατάσταση από αυτό (με USB).
Time Machine έχω!
Στον οδηγό λέει ότι με Option-⌘-R κάνει ''Upgrade to the latest macOS compatible with your Mac''
Το τελευταίο macOS compatible με το Mac μου είναι το Mojave, έτσι δεν είναι ?
Δημοσίευση 26/09/2018 - 17:03
Time Machine έχω!
Στον οδηγό λέει ότι με Option-⌘-R κάνει ''Upgrade to the latest macOS compatible with your Mac''
Το τελευταίο macOS compatible με το Mac μου είναι το Mojave, έτσι δεν είναι ?
Ναι, πολύ σωστά. Αναφέρεται στο Internet Recovery.
Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο κάτι να μην πάει καλά με την λήψη ολόκληρου του αρχείου από τους servers της Apple να μην προχωρήσει καν η εγκατάσταση και να αναγκαστείς να τα κάνεις πάλι όλα από την αρχή.
Πάντως και έτσι, ναι, γίνεται.
Αυτή την διαδικασία την έχουμε ως τελευταία πάντα επιλογή. Τουλάχιστον εγώ.
Γιατί δεν επιλέγεις όμως την πιο εύκολη λύση. Και θα έχεις και το USB έτοιμο για ότι κι αν χρειαστεί;
Τελευταία επεξεργασία από: IIIuvatar1981, 26/09/2018 - 17:04
Δημοσίευση 26/09/2018 - 17:09
Ναι, πολύ σωστά. Αναφέρεται στο Internet Recovery.
Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο κάτι να μην πάει καλά με την λήψη ολόκληρου του αρχείου από τους servers της Apple να μην προχωρήσει καν η εγκατάσταση και να αναγκαστείς να τα κάνεις πάλι όλα από την αρχή.
Πάντως και έτσι, ναι, γίνεται.
Αυτή την διαδικασία την έχουμε ως τελευταία πάντα επιλογή. Τουλάχιστον εγώ.
Γιατί δεν επιλέγεις όμως την πιο εύκολη λύση. Και θα έχεις και το USB έτοιμο για ότι κι αν χρειαστεί;
Γιατί έχω μαρτυρήσει απο τις προσπάθειες μου να φτιάξω USB
Και μια ερώτηση ακόμα, μετά το clean install (αν όλα πάνε καλά) κάνουμε recovery from time machine έτσι?
Μαζί με τα αρχεία μου θα μου επαναφέρει και τις εφαρμογές που είχα στο High Sierrra?
Τελευταία επεξεργασία από: rstoned, 26/09/2018 - 17:09
Δημοσίευση 26/09/2018 - 17:12
Γιατί έχω μαρτυρήσει απο τις προσπάθειες μου να φτιάξω USB
Και μια ερώτηση ακόμα, μετά το clean install (αν όλα πάνε καλά) κάνουμε recovefy from time machine έτσι?
Μαζί με τα αρχεία μου θα μου επαναφέρει και τις εφαρμογές που είχα στο High Sierrra?
Με ποιον τρόπο προσπαθείς να το φτιάξεις; Με Disk Creator ή με Terminal;
Από το TM θα μπορέσεις να βρεις τα αρχεία σου και να τα ανακτήσεις.
Τις εφαρμογές θα πρέπει να της περάσεις από την αρχή. Ίσως δε κάποιες να μην υποστηρίζονται στο Mojave. Αυτό θα πρέπει να το ψάξεις.
Δημοσίευση 26/09/2018 - 17:16
Τις εφαρμογές θα πρέπει να της περάσεις από την αρχή. Ίσως δε κάποιες να μην υποστηρίζονται στο Mojave. Αυτό θα πρέπει να το ψάξεις.
Ωχ αυτό δεν το είχα συνειδητοποιήσει
Δημοσίευση 26/09/2018 - 17:21
Ωχ αυτό δεν το είχα συνειδητοποιήσει
Εντάξει δεν είναι και τόσο τραγικά τα πράγματα. Όσες είναι από το App Store τις βρίσκεις πανεύκολα.
Για τις υπόλοιπες, αυτό που έκανα εγώ ήταν να τις κατεβάσω όλες εξ αρχής πριν κάνω το clean install σε έναν εξωτερικό δίσκο, (τους installers δηλαδή σε μορφή .zip ή pkg) και αφού τελείωσε η εγκατάσταση ξεκίνησα σιγά σιγά να τις περνάω.
Καλού κακού τα πολύ σημαντικά σου αρχεία, κράτα τα και σε μια extra κόπια σε έναν εξωτερικό δίσκο. Εκτός δηλαδή από το backup του ΤΜ.
Τελευταία επεξεργασία από: IIIuvatar1981, 26/09/2018 - 17:23
Δημοσίευση 26/09/2018 - 17:31
Εξαιρετικό άρθρο !.
Όμως ας μου επιτραπεί ·
1. Δεν χρειάζεται βιασύνη για upgrade, ιδιαίτερα όταν έχει κανείς ένα και μοναδικό μηχάνημα.
2. Δεν είναι καλή ιδέα το upgrade σε μηχάνημα με Fusion Drive. Το πεδίο είναι ακόμη θολό, δεν
είναι γνωστό κατά πόσο υπάρχει πλήρης συμβατότητα.
Τελευταία επεξεργασία από: giodis, 26/09/2018 - 17:32
vires acquirit eundo
Δημοσίευση 26/09/2018 - 17:35
Εξαιρετικό άρθρο !.
Όμως ας μου επιτραπεί ·
1. Δεν χρειάζεται βιασύνη για upgrade, ιδιαίτερα όταν έχει κανείς ένα και μοναδικό μηχάνημα.
2. Δεν είναι καλή ιδέα το upgrade σε μηχάνημα με Fusion Drive. Το πεδίο είναι ακόμη θολό, δεν
είναι γνωστό κατά πόσο υπάρχει πλήρης συμβατότητα.
Σωστές οι επισημάνσεις. Βέβαια το TM μπορεί να σώσει την παρτίδα και να χαθεί μόνο λίγος χρόνος. Πως λέμε, μια δοκιμή θα σας πείσει.
Δημοσίευση 26/09/2018 - 17:37
Μόλις το έκανα με αυτόν τον οδηγό http://macnotes.gr/2...nstaller-drive/ και πραγματικά ήταν παιχνιδάκιΓιατί έχω μαρτυρήσει απο τις προσπάθειες μου να φτιάξω USB
Δημοσίευση 26/09/2018 - 18:13
Σωστές οι επισημάνσεις. Βέβαια το TM μπορεί να σώσει την παρτίδα και να χαθεί μόνο λίγος χρόνος. Πως λέμε, μια δοκιμή θα σας πείσει.
Βασικά ναι όσο αφορά στο TM backup, είναι ένα εξαιρετικό δίχτυ ασφάλειας.
Ίσως φανώ υπερβολικός, όμως η ενασχόληση με τα Mac έχει δείξει ότι ευάριθμοι ακόμη και για χρόνια χρήστες "σνομπάρουν" το
ΤΜ, μάλλον πιστεύοντας ότι το μηχάνημα είναι αλεξίσφαιρο, ή ότι μπορεί να κάνουν ότι θελήσουν χωρίς κάποια "πισινή". Να κλέψω
τον χαρακτηρισμό "ολόφρεσκο" με το χθεσινό περιστατικό.
Πέρα από αυτό και πάλι η συντριπτική πλειονότητα χρηστών που κάνουν ακόμη και συστηματική χρήση του ΤΜ, δεν γνωρίζουν ότι
πρέπει να κάνουν ακόμη και τακτικό full reset του ΤΜ, μιας και δεν μπορείς να ξέρεις ότι η εφαρμογή εξακολουθεί να δουλεύει σωστά.
Αν λοιπόν είναι κανείς άτυχος, μετά το restore μπορεί να πέσει από τα σύννεφα.
Τα αναφέρω όλα αυτά, μιας και νομίζω ότι απηχούν στην πραγματικότητα.
vires acquirit eundo
0 μέλη, 0 επισκέπτες, 0 ανώνυμοι χρήστες