Αγορά 14 Pro DP 128 προ εβδομάδας, μετάβαση από 7+ του οποίου ήπια το αίμα για 6 χρόνια καθημερινής χρήσης (απίστευτο κινητό). Προ του 7+ είχα το 4s και θυμάμαι ακόμα πριν 11 χρόνια να μπαίνω εδώ και να ρωτάω κάνοντας τα πρώτα βήματα με apple.
Πρόβλημα το οποίο δεν ξεπέρασα ποτέ με το εφτάρι ήταν το τεράστιο μέγεθος το οποίο παραήταν για τα χέρια μου και δεν βολεύτηκα ποτέ να χρησιμοποιώ με το ένα χέρι. Το Pro ήταν μονόδρομος γιατί είχα 1,5cm μεγαλύτερη οθόνη σε 1cm μικρότερο κινητό. Μου φαίνεται άψογο και χαίρομαι που γυρίζω σε αυτό που έχω στο μυαλό μου ως συσκευή κινητού όσον αφορά το mobility. Η μετάβαση μου θυμίζει σχεδόν εποχές 4s.
Δεν υπάρχει νόημα να γίνει σύγκριση μεταξύ τηλεφώνων 6 γενεών, ακόμα και αν τα άλματα που έγιναν ήταν συγκριτικά μικρότερα μεταξύ 2g και 7+. Οθόνη άψογη, ήχος επίσης, ανταπόκριση, αντίθεση χρωμάτων. True Tone είναι απενεργοποιημένο γιατί το κινητό είναι πάντα σε dark mode και το AoD επίσης κλειστό γιατί το θεωρώ άχρηστο όταν πολύ απλά πατάω το κουμπί για να δω ώρα και widgets (πέρα από όταν έρχονται notifications και ανάβει ούτως ή άλλως).
Μπαταρία δεν μπορώ να συγκρίνω γιατί του προηγούμενου είχε πέσει στο 82% της υγείας και πρακτικά ήμουν με ένα καλώδιο στο χέρι, οπότε θα περάσει καιρός μέχρι να είμαι αντικειμενικός σύμφωνα με τα στάνταρ του κινητού. Το ότι μου βγάζει μία μέρα με 7-8 ώρες SoT μου είναι υπέρ-αρκετό, οι περισσότερες εξ'αυτών με βαρύ gaming και WiFi ανοικτό, όχι όμως δεδομένα και location.
Το χρώμα δεν με τρελαίνει, αλλά πήγα σε αυτό το ξεβαμμένο μωβ γιατί το προηγούμενο ήταν Jet Black οπότε ήθελα την αλλαγή. Βέβαια με την Njord της Elements δεν έχει ιδιαίτερη σημασία μιας και δεν φαίνεται καθόλου η πλάτη. Από την πρώτη μέρα μπήκαν camera & screen protectors, αν και το πίσω έχει έρθει τσίμα-τσίμα με την θήκη και κάποια στιγμή σε κάποιο ζόρι σε τσέπη θα το πετάξει. Οι αισθητήρες των καμερών μου φαίνονται υπερβολικά μεγάλοι (καλύπτουν σίγουρα ένα 15% της πλάτης) και άσχημοι, θα τους προτιμούσα μικρότερους και ας έβγαζαν λιγότερα pxl.
Το Island ούτε κρύο ούτε ζέστη, ερχόμενος από ένα κινητό που τα πλαίσια πάνω και κάτω από την οθόνη ήταν πολύ μεγάλα, δεν μου κάνει αίσθηση το μικρό οβάλ πάνω πάνω, αν και πιάνω τον εαυτό μου να σκαλώνει το μάτι μου εκεί αρκετές φορές μέσα στην μέρα. Θα προτιμούσα να είχε τοποθετηθεί η κάμερα σε μια από τις δύο γωνίες και να μην υπήρχε καθόλου, αλλά υποθέτω συνηθίζεις.
Εν τέλει, επειδή κοντινός μου έχει το 13 PM το οποίο έπιανα συχνά στα χέρια, νομίζω πως δεν υπήρχε περίπτωση να πάω στο 14 αν είχα μία (ή και δύο) γενιές πίσω. Αποφάσισα να κάνω την μετάβαση γιατί πήρα ό,τι ήταν να πάρω από τον εργάτη μου το εφταράκι, το οποίο πέρα από ένα μπουκωμένο μικρόφωνο και μια ψόφια μπαταρία, δεν με κρέμασε σε τίποτα και ας του έκανα πολλές φορές ακραία χρήση. Μεγάλο ρόλο έπαιξε ότι έκανα clone το παλιό κινητό και δεν μπήκα σε διαδικασίες να στήνω από την αρχή και ήμουν έτοιμος σε μισή μέρα.