Πιστεύω το πρόβλημα δεν είναι τα in app purchases. Δεν καταλαβαίνω πως συγκρίνετε τις "ζωές,βοήθειες" με τις "ερωτήσεις". Είναι εντελώς ανόμοια πράγματα. Όπως και τί σημαίνει ότι προσφέρετε επιπλέον ερωτήσεις σε όσους τις έχουν ανάγκη. Εξ ορισμού κάποιος που αγοράζει ένα παιχνίδι γνώσεων έχει ανάγκη τις ερωτήσεις ώστε να μην επαναλαμβάνονται. Και μπορεί στις freenium εφαρμογές το αρχικό κατέβασμα να είναι δωρεάν και ο χρήστης να μην χάνει κάτι αν διαφωνεί με την τακτική. Η δικιά σας εφαρμογή είναι όμως εξαρχής paid.
Προσωπικά πιστεύω ότι το χειρότερο είναι η εξαλλαγή της εφαρμογής. Να αρχίζει αλλιώς και να καταλήγει διαφορετικά. Αν δηλαδή είχε από την αρχή in app purchases δεν θα χτυπούσε άσχημα. Αλλά το να βλέπεις μετά από update να εμφανίζεται σου δίνει την εντύπωση πως έχεις μέρος του προγράμματος και όχι όλο όπως αρχικά νόμιζες.
Όπως και να χει πιστεύω πως η εφαρμογή είναι πολύ καλή και σε άριστη τιμή. Θεωρώ ότι λάθος κινήσεις σε στρατηγική/μάρκετινγκ τις στέρησαν μια εντυπωσιακή διεθνή καριέρα...
Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Φυσικά και είναι ανόμοια πράγματα οι "ζωές, βοήθειες" με τις "ερωτήσεις", όπως λες. Δεν διαφωνούμε σε αυτό.
Όταν λέμε ότι τα επιπλέον πακέτα ερωτήσεων δεν απευθύνονται σε όλους, εννοούμε ότι απευθύνονται σε αυτούς που παίζουν πάρα πολύ συχνά το παιχνίδι, με αποτέλεσμα να εξαντλησουν το περιεχόμενό του. Πρόσεξε όμως ποιά είναι η διαφορά: το περιεχόμενο του Mind the Buzz με 6,000 ερωτήσεις ΔΕΝ είναι τόσο εύκολο να το εξαντλησει κάποιος. Δεν υπάρχει ούτε κάν επιτραπέζιο trivia game με τόσες πολλές ερωτήσεις. Φυσικά και ήταν εξ αρχής paid app, γιατί περιλαμβάνει άπειρο content.
Αν όπως προτείνεις είχε εξ αρχής in app purchases, τότε από το αρχικό περιεχόμενο των 4,500 ερωτήσεων (όταν πρωτο-βγήκε) θα δίναμε στο ενσωματομένο περιεχόμενο τις 3,000 (μια χαρά volume είναι για ένα paid trivia) και τις υπόλοιπες θα τις είχαμε με in app. Το αποτέλεσμα είναι ότι η εμπειρία του χρήστη θα ήταν μικρότερης διάρκειας με τις 3,000 ερωτήσεις. Επιπλέον, αν φαντάζεσαι ότι μια μικρή ομάδα που υλοποίησε την εφαρμογή, θα έπρεπε να είχε
και τις 6,000 ερωτήσεις που έχει σήμερα έτοιμες
και τα in apps πριν ξεκινήσει, τότε σίγουρα θα μας προλάβαινε κάποιος άλλος. Η στρατηγική που χαράζεται για ένα προϊόν έχει να κάνει και με το timing - το πότε θα κυκλοφορήσει ένα προϊόν στην αγορά σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά που προσφέρει και το κοινό στο οποίο απευθύνεται είναι καταλυτικής σημασίας.
Θα μπορούσαμε να μην βγάλουμε ποτέ in apps με ερωτήσεις. Σίγουρα όμως δεν θα μπορούσαμε να γράφουμε επ' αόριστον νέο περιεχόμενο, χωρίς κανένα απολύτως κέρδος. Γιατί, κακά τα ψέμματα, ακόμα και ένα τόσο πετυχημένο app όπως το Mind the Buzz, δεν έβγαλε ποτέ τα εξοδά του.. πόσο μάλλον να αφήσει και κέρδος. Επίσης, θα ήθελα να σου θυμίσω ότι παρ΄όλο που το πλάνο για το επόμενο update είναι να βγουν τα in app purchases, στο update που μόλις κυκλοφόρησε δώσαμε άλλες 800 νέες ερωτήσεις. Πάντα θα προσφέρουμε επιπλέον content (χωρίς in apps) αλλά για όσους θέλουν ακόμα παρισσότερες ερωτήσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να τις έχουν με κάποιο μικρό κόστος.
Όσον αφορά τη διεθνή καριέρα, αυτός είναι ο στόχος. Μεταφράζουμε ήδη το περιεχόμενό μας. Αλλά πώς μπορείς να κρίνεις την πορεία που θα έχουμε, όταν ακόμα δεν έχει βγει ακόμα το international version? Από το γεγονός ότι λεμε να προσθέσουμε in apps για ερωτήσεις? Αυτό το feature θα υπάρχει ούτως ή άλλως εξ αρχής στο international version του παιχνιδιού. Και άλλωστε, το ξένο market έχει αποδείξει την τάση που υπάρχει για in apps, πόσο μάλλον για in apps με πραγματική αξία, όπως οι ερωτήσεις γνώσεων..