Δυστυχώς οι μηχανικοί της Apple τα έχουν κάνει μπάχαλο με το macOS. Δεν είσαι ο μόνος που έχει πρόβλημα με το διαγνωστικό. Αρκετοί είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση. Στην δική μου περίπτωση για παράδειγμα, το ΑΗΤ δεν είναι πλέον προσβάσιμο πατώντας απλά το D, αλλά ευτυχώς μπορώ να το τρέξω μέσω του Internet με Option-D. Το χειρότερο είναι ότι δεν διορθώνεται. Οπότε αναμονή μέχρι να ξυπνήσουν εκεί στην Apple οι άνθρωποι και να δώσουν λύση.
Αφού λοιπόν δεν γίνεται να τρέξει το ΑΗΤ ώστε τουλάχιστον να αποκλειστεί κάποιο θέμα στο hardware κοιτάμε προς το software.
1) Πρέπει να δημιουργήσεις ένα δεύτερο account και να κάνεις αναπαραγωγή του προβλήματος. Εάν δεν εμφανιστεί το error αυτό σημαίνει ότι το αρχικό account έχει υποστεί αλλοιώσεις.
2) Εάν εμφανιστεί και πάλι το error και στο δεύτερο account, τότε θα μπεις σε Safe Mode και θα αφήσεις το μηχάνημα σε αυτή την κατάσταση. Είπες ότι σε Safe Mode δεν το έκανε αλλά γενικά το πρόβλημα δεν εμφανίζεται αμέσως παρά μετά από μερικές ώρες.
Σε περίπτωση που το πρόβλημα εμφανιστεί και σε ασφαλή λειτουργία, τότε (και εφόσον έχεις χρόνο), προχώρησε σε ένα clean install.
Ήδη έχεις κάνει τις παρακάτω ενέργειες χωρίς καμία τύχη:
Method 1. Install available updates
Method 2. Check login items
Method 3. Clean cache, junk, and temporary files
Method 4. Run Disk Utility
Method 5. Fix hardware problems with reset PRAM and SMC
και επιπλέον έχεις δοκιμάσει και την εντολή dot_clean για το error -36.
3) Εφόσον κάνεις clean install το macOS και εμφανιστεί το error -36 ή το error -50, αυτό σημαίνει δύο πράγματα:
α) Το πρόβλημα μπορεί να υπάρχει στο hardware που όμως χωρίς το AHT είναι αδύνατο να δούμε τι γίνεται.
β) Το πρόβλημα μπορεί να υπάρχει στο software. Δεν αποκλείεται το Mojave λόγω κάποιας αστοχίας να σου το κάνει. Εγώ για παράδειγμα είχα αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα σε Lion και κάποια στιγμή στο Yosemite και σε εξωτερικό δίσκο και σε USB όπως προανέφερα.
Φυσικά μπορεί να είναι και κάποιο update του Mojave που το έκανε αυτό. Για παράδειγμα στην 10.14.3 να μην είχες πρόβλημα και να εμφανίστηκε τώρα με την 10.14.4.
Όταν κάνεις το clean install, μην κάνεις καμία αναβάθμιση παρά άφησέ το όπως είναι στην 10.14. Κάνε τις δοκιμές. Εάν κανένα error δεν εμφανιστεί μετά από αρκετές ώρες, τότε ίσως να έχεις αρχίσει να βγάζεις άκρη.
Στήσε το Mac με τα Apps που χρησιμοποιείς και κράτησε backup με το Time Machine (στην 10.14. όλα αυτά).
Στη συνέχεια κάνε αναβάθμιση στην 10.14.4.
Εάν εμφανιστεί κάποιο error, βρήκες τι φταίει.
Οπότε, σε αυτή την περίπτωση για να αποφύγεις το πρόβλημα, κάνε διαγραφή του δίσκου και επαναφορά στην 10.14 με το Time Machine.
4) Εάν όλα τα παραπάνω αποτύχουν, τότε για να διαπιστωθεί ότι το πρόβλημα μπορεί να είναι του Mojave, θα πρέπει να εγκαταστήσεις ένα πιο παλιό λειτουργικό και να κάνεις τις δοκιμές. Βάλε το Sierra.
Εφόσον δεν εμφανιστεί κάποιο error έχεις βρει την αιτία. Εάν όμως γίνει και πάλι το ίδιο, τότε υπάρχει θέμα ή με τις κάρτες SD ή με το SDXC card slot του Mac.
5) Τι μπορείς να κάνεις σε περίπτωση που τελικά αποδειχθεί ότι είναι πρόβλημα του Mojave
Ή γυρίζεις σε προηγούμενο λειτουργικό όπως το Sierra που προανέφερα ως παράδειγμα για να αποφύγεις αυτόν τον πονοκέφαλο ή μένεις σε Mojave και καταφεύγεις στην λύση του Terminal με την εντολή cp.
H εντολή cp (copy) είναι αποτελεσματική αλλά έχει ένα μειονέκτημα. Εάν κάποιο από τα αρχεία που πρόκειται να αντιγραφούν υπάρχει ήδη στον φάκελο προορισμού, το σύστημα χωρίς να εμφανίσει κανένα προειδοποιητικό μήνυμα θα κάνει overwrite του ήδη υπάρχοντος με το νεότερο. Αυτό δεν είναι και τόσο καλό από την άποψη ότι ένα έγγραφο που ήδη βρίσκεται π.χ. στον εσωτερικό δίσκο μπορεί να έχει δεχθεί αλλαγές ενώ αυτό που είναι στην κάρτα να μην είναι ενημερωμένο και να πάει τζάμπα ο κόπος.
Εάν θέλεις μπορείς να δοκιμάσεις την εντολή. Άνοιξε το Terminal και δώσε:
cp -R [αρχείο ή φάκελος πηγή] [φάκελος ή δίσκος προορισμού]
π.χ. cp -R /Users/dimitris/Desktop/untitled\ folder /Volumes/External\ HD
Μετά το cp(κενό)-R(κενό) τα αρχεία όλα μπορείς να τα πετάξεις μέσα στο Terminal με drag&drop. Το σύστημα συμπληρώνει αυτόματα τα κενά.
Μετά το cp -R μπορείς να πετάξεις μέσα όσα αρχεία ή φακέλους θέλεις χωρίς κανέναν περιορισμό. Στο τέλος πάντα θα κάνεις drag&drop τον φάκελο προορισμού.
π.χ. cp -R /Users/dimitris/Desktop/Folder\ Test3 /Users/dimitris/Desktop/Folder\ Test2 /Users/dimitris/Desktop/Folder\ Test1 /Users/dimitris/Desktop/Untitled.rtf /Volumes/External\ HD
και πατάς Return.
Τελευταία επεξεργασία από: IIIuvatar1981, 18/04/2019 - 07:11