Μετάβαση στο περιεχόμενο


Φωτογραφία
- - - - -

Μια διαφορετική άποψη για τον Σ. Τζομπς: «Ε καλά, δεν πέθανε και ο Πάπας!»


  • Παρακαλούμε συνδεθείτε για να απαντήσετε
11 μηνύματα σε αυτό το θέμα

#1   georgoud

georgoud

    iPH User

  • 161 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 5
  • Tablet:iPad 3 +4G
  • GameCenter:georgoud

Δημοσίευση 09/10/2011 - 02:21

Αναρτημένη εικόνα

Το παρακάτω άρθρο δημιούργησε πληθώρα σχολίων όταν παρουσιαστικε ως βασικό άρθρο στην βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦO!!! Τα σχόλια δικά σας!

Μετάφραση: Άρης Δημοκίδης (Lifo.gr)

Εξαιρετικός ναι, αλλά δεν ήταν και κανάς Αϊνστάιν.

Του A.N. Wilson.

Ο πρόεδρος Ομπάμα είπε: «Ο κόσμος έχασε έναν οραματιστή!» Ποιος είχε πεθάνει; Ο Πάπας; Ο Δαλάι Λάμα; Κάποιος σπουδαίος ποιητής ή καλλιτέχνης; Όχι, ήταν ο δημιουργός της Apple.

Ο θάνατος οποιουδήποτε άντρα στα 56 του είναι λυπηρός για τους δικούς του. Και κανείς δεν αρνείται πως ο Τζομπς ήταν ένας εξαιρετικός και πρωτοποριακός τεχνικός. Ένας τεχνίτης με εξαιρετική επιχειρησιακή ικανότητα και γνώσεις του μάρκετινγκ.

Αλλά όσο ικανός κι αν ήταν, αξίζει πραγματικά τους θρήνους των φανς του και την υπερπροβολή των μίντια; (Το BBC ξεκίνησε το τηλεοπτικό του δελτίο με την είδηση του θανάτου του!)

Ή μήπως η σχεδόν αγιοποίησή του λέει περισσότερα για τη σύγχρονη εποχή και την εμμονή μας με άχρηστα γκάτζετ;

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως απ’ το 1977 πολλά πράγματα που συνήθως γίνονταν στο χαρτί ή από το τηλέφωνο γίνονται πλέον γρηγορότερα και ευκολότερα σε μια οθόνη. Αλλά παρ’ ό,τι πολλοί από μας έχουμε εθιστεί στα κομπιούτερ μας – κοιτώντας συνέχεια τα email μας, σερφάροντας στο ίντερνετ και κάνοντας αγοραπωλησίες ονλάιν, μπορούμε να πούμε στα σίγουρα ότι οι ζωές μας έχουν αλλάξει προς το καλύτερο;

Αυτό λένε πάνω κάτω όσοι μιλούν για τον νεκρό. Ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ είπε ότι η Αμερική έχασε μια ιδιοφυϊα που θα μείνει στην Ιστορία όπως και ο Τόμας Έντισον ή ο Αϊνστάιν. Ο δε Stephen Fry πήγε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας: «Λίγοι ξεπερνούν τον Στιβ Τζομπς σ’ αυτόν τον πλανήτη».

Έι! Μισό λεπτό. Κι ο Μαντέλα; Ο Αρχιεπίσκοπος Τούτου; Όσοι βοήθησαν να τελειώσει το Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική; Υπάρχουν ογκολόγοι και ερευνητές που δουλεύουν αθέατοι και χωρίς να προβάλλονται – κι όμως έχουν νικήσει καρκίνους κι έχουν σώσει ζωές. Ο προηγούμενος Πάπας, η κυρία Θάτσερ και ο Ρόναλντ Ρίγκαν, μαζί με τον πρώην Σοβιετικό πρόεδρο Γκορμπατσόφ ανέτρεψαν 70 χρόνια κομμουνισμού χωρίς μεγάλη φασαρία.

Αυτοί που πιστεύουν πως ο Τζομπς ήταν στην ίδια κατηγορία θα πρέπει μάλλον να κλείσουν τα κομπιούτερ τους και να βγαίνουν έξω συχνότερα.

Ο Μπλούμπεργκ είπε ότι ο Τζομπς άλλαξε τη γνώση μας για τον κόσμο με τον τρόπο που το είχε κάνει κι ο Αϊνστάιν. Κι όμως, δεν το έκανε. Ο Αινστάιν ουσιαστικά άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε το σύμπαν. Ο Τζομπς δημιούργησε απλώς όμορφα γκατζετάκια που μας βοηθούν να κάνουμε τα πράγματα που ήδη κάναμε – να ακούμε μουσική, να γράφουμε, να συνομιλούμε ή να στέλνουμε μηνύματα και να μαζεύουμε πληροφορίες.

Αν παλιά ψάχναμε πληροφορίες σε ένα βιβλίο, τώρα ψάχνουμε και βρίσκουμε (συχνότατα ανακριβείς!) πληροφορίες ονλάιν. Αν κάποτε στέλναμε τηλεγραφήματα τώρα στέλνουμε μέιλ. Ναι, ο Τζομπς έκανε πιο ελκυστικές τις ονλάιν αγορές – αλλά πάλι ψώνια κάνουμε, όπως παλιά.

Όταν ο Γκούτενμπεργκ εφηύρε την τυπογραφία τον 15ο αιώνα, άλλαξε πραγματικά τον κόσμο. Η γνώση γραφής και ανάγνωσης εξαπλώθηκε σ’ όλο τον πλανήτη. Παρομοίως, οι ιδρυτές της Βιομηχανικής Επανάστασης στη Βρετανία άλλαξαν την καθημερινή ζωή πέρα από κάθε φαντασία, δημιουργώντας νέες κοινωνικές τάξεις, αλλάζοντας τη δομή της κοινωνίας. Τα γκάτζετ που έφτιαξε ο Στιβ Τζομπς απλώς δεν είναι στην ίδια κατηγορία με τα παραπάνω.

Φυσικά υπάρχουν και οι εθισμένοι στα κομπιούτερ, αυτοί που η ζωή τους περιστρέφεται γύρω από οθόνες, απ’ το Twitter, το eBay και το Facebook. Γι’ αυτούς, ο Τζομπς ίσως να μοιάζει σα να ήταν το σημαντικότερο άτομο του πλανήτη. Αλλά το να τον αποκαλείς οραματιστή είναι γελοίο. Απλώς βελτίωσε την ταχύτητα πραγμάτων που, έτσι κι αλλιώς, ήδη κάναμε.

Ουσιαστικά, ο κόσμος είναι ο ίδιος που ήταν και πριν τον Στιβ Τζομπς. Ο Τζομπς ήταν απλώς ένα έξυπνο παιδί που στάθηκε τυχερό. Ο πιο σημαντικός άνθρωπος του πλανήτη; Βρείτε κανάν άλλο.

Source

Ad

Ad

Team
iPhoneHellas
3,1416 μηνύματα
Twitter: @android
Φύλο: Όπως το δει κανείς
Κινητό: Android
Tablet: Για τα κουνούπια

Γιατί να γίνετε μέλη;

#2   apostonikos

apostonikos

    iPH newbie

  • 35 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 09/10/2011 - 02:29

Ενταξει σε καμια περιπτωση δεν ηταν ο πιο σημαντικος αλλα ητανε ! Ηταν ενα καινοτομος εφευρετικος ανθρωπος με τρομερο ταλεντο και μυαλο. Η εφυια στις μερες μας δεν ειναι ταλεντο αλλα χαρισμα. Και αυτος ηταν χαρισματικος. Ηταν μια πολυ μεγαλη προσωπικοτητα που καταφερε ν αλλαξει πολλα στον κοσμο της τεχνολογιας και να φερει καινουργια πραγματα.

#3   angelo-ifone

angelo-ifone

    iPH Contributor

  • 1836 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: Άλλο
  • Tablet:Άλλο

Δημοσίευση 09/10/2011 - 03:12

απλα συνεβαλε στο να γινει η ζωη μας ευκολοτερη οχι καλυτερη(τεχνολογικα μιλωντας παντα)

#4   peterboutsis

peterboutsis

    iPH Contributor

  • 1031 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 4
  • Tablet:iPad 3
  • GameCenter:peterboutsis

Δημοσίευση 09/10/2011 - 03:17

και όλα αυτά τα έγραψε σε ένα IPAD ο καλούλης ποιητής...

#5   ilpap

ilpap

    iPH Addict

  • 608 μηνύματα
  • Twitter:@ilpappas
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 6
  • Tablet:iPad Air 2
  • GameCenter:ilpap

Δημοσίευση 09/10/2011 - 03:32

Προσφέρει ο πάπας κάτι και δεν το ξέρουμε; Σαν άνθρωπος αμφιβάλλω, σαν θεσμός κάτι προσφέρει στους καθολικούς αλλά σίγουρα όχι κάτι "χειροπιαστό"...

Ο Τζομπς ήταν απλώς ένα έξυπνο παιδί που στάθηκε τυχερό.


seriously?


Αν και δεν νομίζω ότι έχουν πολύ νόημα αυτά εδώ μιας και δεν πρόκειται να τα διαβάσει ο συγγραφέας του άρθρου.

#6   xmembs

xmembs

    iPH Enthousiast

  • 438 μηνύματα
  • Φύλο: Δ/Α
  • Κινητό: Άλλο
  • Tablet:Άλλο

Δημοσίευση 09/10/2011 - 03:33

Η αληθεια ειναι οτι υπερπροβολη υπηρχε... Κακα τα ψεματα, ηταν ενας σπουδαιος εφευρετης, ενας πολυμηχανος τεχνολογικος και επιχειρηματικος εγκεφαλος αλλα η ζωη συνεχιζεται. Ουτε προκειται για τον σπουδαιοτερο ανθρωπο του πλανητη οπως πολλοι γραψανε και ουτε η τεχνολογια σταματαει εδω την αναπτυξη της. Η αγιοποιηση δεν κανει καλο. Φορος τιμης και σεβασμος σε μια διανοια ειναι συναισθηματα πιο λογικα

#7   argyDis

argyDis

    iPH User

  • 194 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 09/10/2011 - 04:19

Στην εποχή του like και του tweet φυσικά ο jobs ήταν ο μεσσίας που ήρθε και άλλαξε τον τρόπο που tweetαραμε και surfαραμε στο internet. Συμφωνώ σε γενικές γραμμές με το άρθρο. Διαφωνώ με τη σύγκριση με το Γουτεμβέργιο. Στους επόμενους αιώνες η ιστορία θα αποδείξει τι ήταν και πως ήταν. Οραματιστής με ποια έννοια ήταν? Ωραία είδα και γω το λόγο του στο Stanford University με άγγιξε και μου φάνηκε πολύ συνειδητοποιημένος. Όχι και οραματιστής όμως. Όλη αυτή την υστερία με το θάνατο του την αντιλαμβάνομαι. Ήταν άνθρωπος της "πιάτσας", του lifestyle και της "μόδας". Ξέρετε ποιος είναι οραματιστής για τα ελληνικά και τα παγκόσμια δεδομένα? Η κ.Βαρδινογιάννη. Προσφέρει έργο ουσίας, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ βοήθεια και συνεισφορά στον άνθρωπο. Φίλε μου peterboutsis γράφοντας αυτό που έγραψες τι θέλεις να αποδείξεις?

#8   ioannk8

ioannk8

    iPH User

  • 167 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 09/10/2011 - 05:38

μπορούμε να πούμε στα σίγουρα ότι οι ζωές μας έχουν αλλάξει προς το καλύτερο;
μπορειτε να το πειτε ρε παλικαρια αυτο?
μου αρεσε το αρθρο , για μενα ειναι σοβαρο και δεν κατακρινει , ουτε επικρινει τον S.Jobs !


εγω δεν νοιωθω ποιο ευτυχισμενος που εχω iphone και οτι υλικο και να αποκτησω ... :blush:

#9   giannisg2004

giannisg2004

    iPH Contributor

  • 914 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 09/10/2011 - 06:06

Για μένα ήταν περισσότερο οραματιστής παρά εφευρέτης. Εξάλλου τις γνώσεις για να εφεύρει κάτι συναρπαστικό μάλλον δεν τις είχε.
Αυτό που είχε όμως ήταν όραμα. Διορατικότητα, αν θέλετε. Διορατικότητα να διαλέγει τους σωστούς συνεργάτες, να δίνει έμφαση στα σωστά projects που έβγαιναν από το τμήμα Research and Design (ξέρετε πόσα πρωτότυπα ακυρώνονται πρίν βγούν στην παραγωγή; ).
Και είχε όραμα-φιλοσοφία για το πώς πρέπει να είναι το computing (mobile και μή). Όσον αφορά τις λειτουργίες, την σχεδίαση, τον τρόπο διεπαφής (GUI, Touch, Voice). Και το όραμα αυτό προσπάθησε να το περάσει σε 'μάς, γιατί αυτό πίστευε ότι είναι το καλύτερο. Συνήθως είχε δίκιο, άσχετα που στην αρχή τόν έκραζαν για αυταρχισμό, κτλ. .


Τώρα το άρθρο κάτι πάει να κάνει, αλλά σε πολλά διαφωνεί απλά για να διαφωνεί. Προσπαθεί να αντικρούσει το επιχείρημα ότι ο Jobs ήταν ιδιοφυία. Μα κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι ήταν (με την κλασσική έννοια του όρου!)! Κανείς δεν τον συνέκρινε με τον Galois, τον Goedel, τον Einstein, τον Gauss, τον Riemann, τον Καραθοδωρή! Αλλά από την άλλη, άν και δεν ήταν ιδιοφυία τέτοιου βεληνεκούς (απ'ότι ξέρουμε), δεν μπορούμε να αμφισβητίσουμε ότι οι ιδέες του μας επηρέασαν (τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον) σαν ανθρωπότητα αρκετά περισσότερο (και αναφέρομαι σε καθημερινούς ανθρώπους) από τις ιδέες των παραπάνω ιδιοφυών ανθρώπων!
Και γι'αυτό τον ευχαριστούμε!
R.I.P. misfit.

Τελευταία επεξεργασία από: giannisg2004, 09/10/2011 - 06:07


#10   agihatzi

agihatzi

    iPH Elite Poster

  • 1977 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone X
  • Tablet:iPad Air 2 +4G

Δημοσίευση 09/10/2011 - 08:28

Αν και φουλ φαν του Steve το κειμενο ειναι πολυ καλο...! και λεει μερικες αληθειες...

#11   viperlesgr

viperlesgr

    iPH Enthousiast

  • 438 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • GameCenter:viperlesgr

Δημοσίευση 09/10/2011 - 09:35

Δεκτά όλα ,αλλά απλά σκεφτείτε αν αν δεν ήταν ο steve και δεν έφτιαχνε το πρώτο graphics gui ,πόσο πίσω θα ήταν η εξέλιξη των υπολογιστών . Θα μου πείτε κάποιο άλλος θα το έκανε . Δεκτό αλλά δεν πάει έτσι . Με το ίδιο σκεπτικό αν δεν ήταν ο Γκούτενμπεργκ , θα ήταν κάποιος άλλος που θα δημιουργούσε την τυπογραφία . Εμας μας ενδιαφέρει πως αυτός ο άνθρωπος ,που τον προλάβαμε και ζωντανό και τον ζήσαμε (άρα πονάει περισσότερο η απώλειά του) μέσα σε 30 χρόνια απο το πουθενά άλλαξε τις ζωές μας ολοκληρωτικά . Δεν κάνουμε τα ίδια πράγματα που κάναμε πρίν όπως λέει το άρθρο ,εκτός αν θεωρεί ο συγγραφέας οτι η εισφορά των υπολογιστών στον κόσμο ήταν μόνο για ψώνια και chat . Παρόλ'αυτά η θεοποίηση αφορά του φανς και μόνο ,όπως γίνεται και σε κάθε περίπτωση φανατικών οπαδών , jackson ,elvis κ.τ.λ .Για μας τους υπόλοιπους ο θάνατος του απλά μας κάνει να νιώθουμε πιο φτωχοί και ανήσυχοι για το μέλλον , μιας και άνθρωποι με τέτοιο ταλέντο και μεράκι σπανίζουν ....

#12   aelaraole

aelaraole

    iPH Member

  • 206 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 09/10/2011 - 09:41

Εγώ θα πω...

1)Γραφικό περιβάλλον επικοινωνίας
2)Mouse
3)Πασίγνωστες ταινίες(Toy story,Cars κ.α)
4)iPod
5)iPhone
6)iPad
7)iTunes Store
8)App Store
9)iCloud




Χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 0

0 μέλη, 0 επισκέπτες, 0 ανώνυμοι χρήστες