γεια σου ρε αρχοντα Ηλια. Θεε. ο μοναδικος ελληνας σε αυτο το επιπεδο. αλλα ετσι ειμαστε μεις. αμεσως να τον φαμε τον οποιο καταφερνει κατι.Γεια σας. Βλέπω γίνεται σφαγή εδώ. Ας παραθέσω και την δική μου οπτική στο θέμα, ελπίζω να απαντήσω στα περισσότερα από τα παραπάνω:
1) Δεν είχα λάβει μέρος στην συζήτηση μέχρι τώρα γιατί απλά δεν την είχα δει. Μόλις διάβασα και τις 11 (!) σελίδες.
2) Κατανοώ τις ανησυχίες και τις αμφιβολίες για την ηθική και νομική υπόσταση της εφαρμογής και φυσικά με έχει απασχολήσει και εμένα και έχω κάνει τις απαραίτητες κινήσεις (Συμβουλή από δικηγόρους, έρευνα στο Internet για αντίστοιχα θέματα κ.ο.κ)
3) Όσον αφορά την εφαρμογή, ας δούμε πρώτα γιατί δεν υπάρχει μέχρι τώρα:
α) Η ηχογράφηση κλήσης στο iPhone θεωρούταν εξ'αρχής αδύνατη, επειδή ο codec που χρησιμοποιεί η συσκευή απενεργοποιείται την ώρα της κλήσης ώστε να παρέχονται κάθε αυτού τα ηχητικά δεδομένα στο ακουστικό ή ηχείο χωρίς καμία μεσολάβηση codec, normalizers, effects κλπ.Μέχρι την ώρα που ανακοίνωσα την εφαρμογή, όλη η κοινότητα των developers πίστευε ότι χρειάζεται baseband exploit για να επιτευχθεί αυτό.
β) Σχεδόν όλοι οι jailbreak developers που ξέρω, και που μιλάω στα ιδιαίτερα chat rooms όπου συζητάμε για development, έψαχναν και ψάχνουν τον τρόπο να "διαβάσουν" τα ηχητικά δεδομένα της τηλεφωνικής κλήσης, κυρίως για να δημιουργήσουν το ίδιο tweak. Η διαδικασία είναι πολύ επίπονη, καθώς υπάρχει τρομερή έλλειψη από documentation από την Apple για την μονάδες ήχου πάνω σε συσκευές iPhone. Για να επιτευχθεί λοιπόν αυτό θα χρειαζόταν κάποιος master σε εφαρμογές ήχου, audio units κλπ, που πολλοί είναι ήδη στο περιβάλλον των συσκευών της Apple και κυρίως του Mac, αλλά κανείς δεν ήταν και τα 2: Audio Master και δημιουργός iPhone tweaks. Στις συζητήσεις μου είδα ότι ο rpetrich ήταν εξίσου κοντά στο να το καταφέρει, αλλά με άλλη προσέγγιση. Οπότε να ξεκαθαρίσουμε ότι ο μόνος λόγος που δεν έχει τεθεί το θέμα ως τώρα είναι ότι κανείς δεν το κατάφερε ως τώρα. Τα νομικά και ηθικά θέματα θα έρχονταν συνεπώς μετά το επίτευγμα.
4) Ενθουσιασμένος ότι τα κατάφερα, θέλησα τελικά να το διαθέσω, και ναι, φυσικά επί πληρωμή, αποτελεί 3 χρόνια προσωπικής έρευνας και αμέτρητων ολονυκτίων, χωρίς βοηθητικά στοιχεία από άλλους, δεν είχε ξαναγίνει ποτέ.
Δεν το είδα καθόλου ελαφριά , καθώς είναι πολύ λεπτό θέμα και μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, μηνύσεις κ.ο.κ. Διαβάζοντας και μελετώντας σχετικά με το θέμα, πλησίασα πολύ στο να ΜΗΝ το διαθέσω, καθώς δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να εμπλακώ σε νομικά θέματα για να πουλήσω μία από άλλες 12 εφαρμογές που ήδη πουλάω.
Κατόπιν επικοινωνίας με 2 , όχι 1, δικηγόρους, με διαβεβαίωσαν ότι η διάθεση της εφαρμογής δεν με εμπλέκει σε νομικά ζητήματα. Το πώς και γιατί τον γνωρίζουν οι ίδιοι καλύτερα. Εγώ έλεγξα αν υπάρχουν αντίστοιχες εφαρμογές και διαπίστωσα ότι υπάρχουν και στο AppStore, όπου είναι εγκεκριμένες από την Apple, αλλά ακόμα και εξωτερικές συσκευές που τις συνδέεις στην υποδοχή ακουστικών του iPhone και ηχογραφεί τις τηλεφωνικές κλήσεις. Παραθέτω παρακάτω links:
http://intcall.info/callrec
https://itunes.apple...d521680097?mt=8
http://www.securityg...ecorder-u2.html
Παραδόξως τα παραπάνω δεν έχουν καμία νομική ούτε ηθική προειδοποίηση σαν να μην υπάρχει καν νομικό θέμα.
Την εφαρμογή δε από το App Store την δοκίμασα (σου δίνει δωρεάν ηχογράφηση περίπου 3 λεπτά κλήσης με την εγκατάσταση) και κατέγραψε κανονικά την κλήση μου τοπικά στο τηλέφωνο (χρησιμοποιεί απομακρυσμένο server όπου μέσω voip καλεί τον τελικό αριθμό και ηχογραφεί τα δεδομένα VOIP) χωρίς κανένα ηχητικό μήνυμα ή προειδοποίηση.
Βλέποντας αυτά συνειδητοποίησα ότι ίσως είμαι υπερβολικός βάζοντας παντού legal agreements και προειδοποιητικά beeps καθώς τελικά η ίδια η εφαρμογή δεν είναι παράνομη. Η παράνομη ηχογράφηση μπορεί να επιτευχθεί με διάφορα μέσα σε κάθε είδους συσκευή, και ποτέ δεν είναι εμπλέκεται ο κατασκευαστής του μέσου. Ούτε κατασκευαστές κοριών, ούτε δημοσιογραφικών κασετοφώνων ούτε software developers έχουν καμία ευθύνη όπως φαίνεται μέχρι σήμερα.
Το ίδιο το iPhone μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράνομα με το προεγκατεστημένο Voice Memos. Νομικά το μέσο δεν είναι παράνομο, η παράνομη χρήση του είναι.
Οσο για το beep και το γιατί υπάρχει δυνατότητα απενεργοποίησης, είναι γιατί είναι αρκετά ενοχλητικό και εφόσον έχετε λάβει την άδεια του άλλου για ηχογράφηση , θα πρέπει να μπορεί να απενεργοποιηθεί. Έτσι κι αλλιώς σε πολλές χώρες (και στην Ελλάδα επίσης) ένα beep δεν σημαίνει ότι ενημερώθηκε ο άλλος για την ηχογράφηση, ενώ σε κάποιες χώρες είναι υποχρεωτικό.(Συμβουλή του saurik)
Τέλος, όσον αφορά στο γιατί δεν έχω και κάποιο ηχητικό μήνυμα που να λέει "Η κλήση σας ηχογραφείται" στην αρχή της κλήσης, είναι καθαρά τεχνικό, δεν έχω βρεί τον τρόπο ακόμα να περάσω custom audio εκτός από ένα beep που δημιουργείται με sin waves πάνω στα υπάρχοντα audio data, αλλά το ψάχνω, παρόλο ότι δεν είναι υποχρεωτικό από μέρους της εφαρμογής, καθώς σε άλλες χώρες επιτρέπεται ή άμεση καταγραφή κλήσης από κάποιον εφόσον ο ίδιος ξέρει ότι την ηχογραφεί, και σε άλλες πάλι χώρες δεν χρειάζεται καμία ενημέρωση από καμία μεριά. Σε αυτές τις χώρες δεν τίθεται καν το θέμα που εξετάζετε εδώ.
Οταν κατάφερα να την δημιουργήσω, το μόνο που σκέφτηκα είναι ότι τα κατάφερα επιτέλους, όχι το πόσοι θα την χρησιμοποιήσουν παράνομα. Αυτό είναι δικό τους θέμα και δεν "βγάζω την ουρά μου απ'έξω" γιατί η ευθύνη μου είναι ίδια με την ευθύνη που θα είχε π.χ. η Sony εάν έβαζες δίπλα στο iPhone σου ένα κασετοφωνάκι και έγραφες μια τηλεφωνική κλήση σε ανοικτή ακρόαση, παράνομα, χωρίς δηλαδή την άδεια του άλλου.
Λυπάμαι για την αντιμετώπιση από κάποιους εδώ μέσα και πράγματι, κακά τα ψέματα, φαίνεται κάποια εμπάθεια εναντίον μου που δεν γνωρίζω τον λόγο της, καθώς υπάρχει ήδη διαθέσιμη μια πληθώρα αντίστοιχων εφαρμογών ακόμα και στο App Store, αλλά και hardware συσκευών που κάνουν το ίδιο πράγμα, αλλά δεν είδα καμία επίθεση ούτε αναφορά εκεί.
Η αγορά της εφαρμογής είναι επιλογή σας, όπως και η ευθύνη της χρήση της.
Όποιος την χρειάζεται, ας την αγοράσει, τον ευχαριστώ.
Οι υπόλοιποι μπορούν πολύ απλά, να μην την αγοράσουν.
Όποιος έχει πρόβλημα να τον ηχογραφήσουν και τον ηχογράφησαν χωρίς την συγκατάθεσή του, να απευθυνθεί σε αυτόν που τον ηχογράφησε και να ζητήσει τον λόγο που τον ηχογράφησε χωρίς να τον ενημερώσει, όχι τον λόγο που αγόρασε την εφαρμογή μου, και να κινηθεί όπως πρέπει.
Τέλος , όποιος πιστεύει ότι μπορεί να κάνει και σε εμένα μήνυση μαζί με τον παραβάτη, ας έλθει. Δεν θα δουλεύω εγώ μετά.
Φιλικά,
Ηλίας Λιμναίος.
εκλεισες αρκετα στοματα Ηλια και σ' ευχαριστω γι αυτο οντας ενας απο αν οχι ο μονος που υπερασπιστηκα εξ αρχης την νομιμοτητα της εφαρμογης αλλα και οχι της χρησης αν αυτη ειναι κακοβουλη.