Δημοσίευση 25/08/2013 - 09:06
Κυριάκο για το σκληρό δίσκο συμφωνώ απόλυτα με το Δημήτρη για τους RED. Άλλωστε αυτούς πήρα και εγώ και τους πρότεινα είναι optimized για NAS και storage. Λιγότερες δονήσεις κτλ που επιρρεάζουν τα μηχανικά μέρη του δίσκου. Επίσης για το φλασάκι, δεν υπάρχει λόγος να πετάξεις ένα 16αρι USB 3 για να βάλεις ένα λειτουργικό μερικών mb. Πάρε ένα 4αρι και είσαι έτοιμος. Και εγώ έτσι θα το κάνω τώρα, γιατί αχρήστευσα τον 250αρη. Αν σκεφτείς τη max ταχύτητα που μπορείς να έχεις μέσω gigabit και τη max ταχύτητα ενός sata2 δίσκου, θα δεις ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την ταχύτητα του sata2, ούτε είναι ανάγκη να πάρεις ένα BLACK για επιδόσεις, γιατί πολύ απλά δεν θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν.
Τώρα σχετικά με τις RAM. Αν θες να κάνεις τους δίσκους ZFS μορφή(που από ό,τι διάβασα είναι το μέλλον) χρειάζεσαι πολύ μνήμη. Ούτε τα 4 δεν φτάνουν οπότε πας σε 8. Το πρόβλημα είναι ότι εγώ δεν τα έκανα έτσι, οπότε είμαι overkill δίνοντας και 85 ευρώ επιπλέον. Για χρήση απλή όπως τα έχουμε άλλωστε, πιστεύω ότι με τα 2GB μας καλύπτει οριακά, αλλά με τα 4 έχουμε την άνεση που θέλουμε. Να μην είναι τσίτα το μηχάνημα συνέχεια. Μπορείς αν θες να βάλεις και απλές DDR3 μνήμες, αλλά χάνεις το ECC,κάτι που για εμένα δεν αξίζει σε ένα server.
Και εγώ 24/7 το έχω το μηχάνημα. Επειδή είναι πολύ χαμηλής κατανάλωσης(πάνω από 5 φορές χαμηλότερη από ένα καλό PC) δεν υπάρχει θέμα. Άλλωστε όπως είπες, server είναι. Είναι φτιαγμένος για να αντέχει 24/7.