Αυτό θα σημαίνει και ότι θα είναι διαθέσιμα "απευθείας" στο Homekit χωρίς την ύπαρξη Homebridge;
Θα υπάρχει άραγε η δυνατότητα υποστήριξης του matter και από παλιότερες συσκευές με κάποιο firmware update ή ζητάω πολλά;
Μιας που το ρώτησες θα πω μια ιστορία…..
Μια φορά και έναν καιρό, αρκετά χρόνια πριν, όταν άρχισαν να βγαίνουν οι έξυπνες συσκευές, υπήρξε πολλή συζήτηση σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για να επικοινωνούν με το λογισμικό που πρόκειται να τις ελέγχει.
Το πρόβλημα που προέκυψε ήταν ότι το wifi είναι πραγματικά πολύ ακριβό, από άποψη ενέργειας. Εάν δεν μπορείτε να συνδέσετε μια έξυπνη συσκευή απ´ευθείας στο ρεύμα (όπως πχ ένα smart plug/outlet), το wifi θα εξαντλήσει την μπαταρία πολύ γρήγορα. Αυτό δεν είναι πρακτικό για μικροσκοπικές συσκευές, όπως αισθητήρες κίνησης, συστήματα ασφαλείας, κλειδαριές θυρών που τροφοδοτούνται με μπαταρία ή έναν αισθητήρα θερμοκρασίας που είναι «κολλημένος» σε τοίχο. Επιπρόσθετα, το wifi απαιτεί από κάθε συσκευή να έχει τον κωδικό πρόσβασης wifi, τη δική της διεύθυνση IP, αξιόπιστο δίκτυο κ.λπ.
Έτσι, πολλοί κατασκευαστές άρχισαν να φτιάχνουν «γέφυρες» (bridges/hubs). Εδώ τα πράγματα απλουστεύονται. Η γέφυρα συνδέεται στο ρεύμα και συνομιλεί με το wifi σας, αλλά όλες οι συσκευές μιλούν στη γέφυρα μέσω ενός συστήματος χαμηλής κατανάλωσης, όπως το ραδιόφωνο (Thread, Zwave, ZigBee κ.α).
Αυτό λειτουργεί αρκετά καλά, αλλά προφανώς είναι κάπως χάλια να έχεις διαφορετική γέφυρα για κάθε μάρκα. Και επειδή κάθε κατασκευαστής χρησιμοποιούσε το δικό του ειδικό πρότυπο επικοινωνίας, δεν μπορούσαν όλα τα αξεσουάρ να μιλήσουν μεταξύ τους. (Ο διακόπτης φώτων Lutron δεν μπορεί να μιλήσει με έναν αισθητήρα κίνησης Philips Hue που με την σειρά του δεν μπορεί να μιλήσει με μια έξυπνη κλειδαριά August.)
Το Thread ήταν μια προσπάθεια να πειστούν όλοι οι κατασκευαστές να συμφωνήσουν για το ίδιο πρότυπο επικοινωνίας χωρίς wifi για έξυπνες συσκευές χαμηλής κατανάλωσης. Αυτό χρειάστηκε πραγματικά πολλά χρόνια για να επιτευχθεί. Από τη στιγμή που οι συσκευές ήταν πλέον σε θέση να επικοινωνούν μεταξύ τους χωρίς wifi, το ερώτημα ήταν πώς να μιλούν όλες την ίδια γλώσσα έτσι ώστε ένας μόνο ελεγκτής, είτε αυτό είναι το Homekit είτε η Alexa ή η Google, να μπορεί να δίνει εντολές που θα μπορούσε να καταλάβει η κάθε συσκευή. Αυτό πήρε αρκετά χρόνια ακόμα, και αυτό ακριβώς είναι το matter.
Το Matter μπορεί επίσης να στείλει εντολές μέσω wifi, έτσι οι υπάρχουσες συσκευές που δεν μπορούν ή δεν πρόκειται να επικοινωνήσουν μέσω του Thread μπορούν να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Οι συσκευές χρειάζονται απλώς αναβάθμιση του λογισμικού τους, ώστε να μπορούν να μιλούν το Matter μέσω wifi.