Επι προσωπικής εμπειρίας το Android μου είχε έκδοση 4 τελική, πήρε 5 και 6 τελικές εκδόσεις. Μετά από την 6 τελική, μέτρα ποτέ βγήκε μέχρι πριν λίγες ημέρες πήρε αναβάθμιση και παίρνει κάθε μήνα ασφαλείας και βελτιστοποιήσεων. Μέχρι ποτέ θα τις παίρνει θα το δω όταν σταματήσουν. Το σύστημα web ενημερώνεται αυτόματα από το store...τι να σου πω. Επίσημα 2 χρόνια εγγύηση. Ευχαριστημένος απόλυτα από τις επιδόσεις και λειτουργία. Τουλάχιστον εδώ και τρία χρόνια παρότι έχω 78% μπαταρία δεν μου έσβησε ποτέ, δεν είχα restart. Ακόμη και να συμβεί η μπαταρία είναι στο συρτάρι με 20 ευρώ την πήρα και την αλλάζω σε 10 δευτερόλεπτα. Δουλεύει στο 100% των δυνατοτήτων του.Κι εγώ μαζί του. Αλλά γενικά δεν βλέπω να συγκινούνται τόσο για άλλες εταιρίες. Όταν βλέπουν Google, Amazon και Apple συγκινούνται μόνο.
Το πιο απλό παράδειγμα είναι η άρνηση αναβάθμισης των android κινητών μετά από ένα ή δυο χρόνια. Άνετα θα μπορούσε να γίνει αλλά δεν το κάνουν οι εταιρείες. Εκεί δεν βλέπω να συγκινούνται στην ΕΕ να πατήσουν πόδι.
Και για τις τηλεοράσεις όπως έγραψα είναι κοινό "μυστικό" ότι όλοι οι κατασκευαστές τις βγάζουν με ορίζοντα 5ετίας γι'αυτό εξάλλου και δίνουν maximum τόση εγγύηση. Αν πας εκτός εγγύησης μετά από 6 ή 7 χρόνια να ζητήσεις επισκευή panel σου ζητάνε κάτι ποσά που σε συμφέρει να αγοράσεις καινούργια.
Έχω και προσωπική εμπειρία με μια πασιγνωστή ιαπωνική μάρκα με το τότε κορυφαίο μοντέλο της LCD που όταν χάλασε στα 6-7 χρόνια το ποσό που ζήταγαν για το ξεπερασμένο πλέον panel της ήταν τόσο μεγάλο που αγοράζες καινούργια τηλεόραση και έπαιρνες και ρέστα. Και όταν τους είπα ακριβώς αυτό στα παιδιά που ήταν στο service μου είπαν είναι πολιτική της εταιρείας, δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω αλλά καταλαβαίνεις γιατί γίνεται.
Δεν βλέπω λοιπόν να συγκινούνται με τόσα που γίνονται εις βάρος του ευρωπαίου καταναλωτή παρά μόνο όταν αφορούν εταιρείες που την τρέχουσα περίοδο έχουν τεράστια κέρδη.
Παλιότερα "χτύπαγαν" με πρόστιμα την Microsoft μέρα νύχτα για τον Internet Explorer και πλέον δεν ασχολούνται παρόλο που τα Windows 10 καταπατάνε ότι υπάρχει και δεν υπάρχει από ιδιωτικότητα. Και γιατί να ασχοληθούν όταν υπάρχουν εταιρείες πλέον με μεγαλύτερα πορτοφόλια.
Προσωπικά καλά κάνουν και τα ψάχνουν αλλά δυστυχώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν το κάνουν για να προστατέψουν τους ευρωπαίους καταναλωτές, απλά επιλέγουν εταιρείες με βάση τα ετήσια έσοδα που έχουν. Αν είχαν διαφορετικά κίνητρα θα ήταν πολύ διαφορετική η κατάσταση.
Τηλεόραση έχω Samsung εδώ και 8 χρόνια χωρίς το παραμικρό...φτου φτου...5 χρόνια πήρε firmware updates.
Αν πέσει κάτι στην αντίληψη μου θα το πω. Απλά θεωρώ ότι η Apple τώρα τα τελευταία χρόνια το παραξηλώσε με την συμπεριφορά αυτή που βλέπουμε και μπήκε στο στόχαστρο. Όχι ότι είναι η μόνη που την κατηγόρησαν για φοροδιαφυγή και offshores και η google νομίζω κάτι έκανε τελευταία.
Εγώ αν έπαιρνα 2-3 χρόνια iOS updates με τον ίδιο τρόπο που παίρνει το Android χωρίς τα κρυφά features και λειτουργία όπως το πήρα, έχοντας επίσημα 2 έτη εγγύησης θα ήμουν 100% πλήρης. Ένα ενιαίο πακέτο προστασίας στην ΕΕ νομίζω θα έδινε ισορροπία και ηρεμία στους πολίτες της συνολικά. Τώρα αν κάποιος θέλει να δώσει παραπάνω πράγματα για τους χψ λόγους, καλοδεχούμενα.