Μετάβαση στο περιεχόμενο


Φωτογραφία
* * * * * 1 ψήφοι

Εσείς τι λέτε να τα ψηφίσουν τα μέτρα?


  • Το θέμα είναι κλειδωμένο Το θέμα αυτό είναι κλειδωμένο
365 μηνύματα σε αυτό το θέμα

Δημοσκόπηση: Εσείς τι λέτε να τα ψηφίσουν τα μέτρα? (186 μέλη έχουν ψηφίσει)

Θα ψηφιστούν;

Δεν μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης μέχρι να ψηφίσετε. Παρακαλούμε συνδεθείτε και δώστε την ψήφο σας για να δείτε τα αποτελέσματα.
Ψηφίστε

#121   thanasis

thanasis

    iPH Guru

  • 9488 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: Άλλο

Δημοσίευση 12/02/2012 - 12:45

Γράφει ο Γιάννης Βαρουφάκης

Για μέρες τώρα βαραίνουμε τις ψυχές μας με μια μόνιμη αγωνία: Θα χρεοκοπήσει το κράτος μας; Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να αγκαλιάσουμε αυτό που φοβόμαστε.

Αν οι "φίλοι" μας οι Γερμανοί δεν έχουν πρόβλημα να χρεοκοπήσουμε, καιρός είναι να το κάνουμε. Χωρίς δεύτερη κουβέντα. Όχι ως διαπραγματευτική μπλόφα και ούτε μόνο γιατί το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί είναι να χρεοκοπήσουμε σε ένα χρόνο αλλά επειδή ήρθε η ώρα να στρέψουμε το βλέμμα στην αισιόδοξη πλευρά της χρεοκοπίας.

Υπάρχει τέτοια πλευρά; Και βέβαια υπάρχει
. Σε σχέση με χώρες όπως η γνωστή τρόικα Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία, αλλά και η Βρετανία και το Βέλγιο, το σύνολο του χρέους μας (δημοσίου και ιδιωτικού) είναι το μικρότερο.

Πως αυτό;

Επειδή οι έλληνες, ως άτομα αλλά και ως ιδιωτικός τομέας, χρωστάμε πολύ λιγότερα εκείνων. Ακόμα και οι αντιπαθέστατες τράπεζές μας έχουν ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα: Πάνω από 150 δις πραγματικών καταθέσεων!

Μιλάμε για άνω του μισού ΑΕΠ σε καταθέσεις, κάτι για το οποίο οι περισσότεροι εταίροι μας θα σκότωναν να το έχουν, που λέει ο λόγος. Αν μάλιστα προσθέσετε και όλα τα χρήματα ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, θα δείτε ότι οι έλληνες δεν είμαστε και τόσο φτωχοί κατά μέσον όρο, κι ας έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας στην Ευρώπη (με εξαίρεση την Λεττονία).

Ως πολίτες είμαστε ελάχιστα χρεωμένοι σε σχέση με πολλούς από τους επικριτές μας στις Λόνδρες, στα Παρίσια και στις Νέες Υόρκες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είμαστε λευκές περιστερές.

Για δεκαετίες φορτώναμε το δημόσιο με τόσο μεγάλο χρέος που το βλέπουμε πλέον να βουλιάζει μπροστά στα μάτια μας. Εδώ όμως που φτάσαμε, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ακόμα και να αποφασίσουμε σύσσωμοι (ΣΕΒ και ΓΣΕΕ, γιάπηδες και στελέχη του ΠΑΜΕ, αστοί των βορείων προαστίων και αναρχικοί της Πλατείας Εξαρχείων) να δώσουμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε στο κράτος, δεν αρκεί. Αν μάλιστα το παρακάνουμε στην αλληλεγγύη προς το δημόσιο, η «γενναιοδωρία» μας αυτή θα στεγνώσει την κυκλική ροή του πλούτου από το οποίο εξαρτάται το δημόσιο για τα έσοδά του το 2011, το 2012 κ.ο.κ.

  • Ποια είναι λοιπόν τα χαρμόσυνα νέα; Ότι μια πτώχευση θα αποδειχθεί σχετικά ανώδυνη. Ο λόγος διττός: Πρώτον, δεν είμαστε κατά μέσον όρο ούτε οι φτωχότεροι ούτε οι πιο υπερχρεωμένοι.
  • Δεύτερον, όσον αφορά τα χρέη του δημοσίου, αυτά βαραίνουν εμάς, ως άτομα, πολύ λιγότερο από όσο βαραίνουν τους ξένους.

Κάντε την σύγκριση με την Ιαπωνία, το χρέος της οποίας ανήκει σε Ιάπωνες σε ποσοστό 95%. Αν το Ιαπωνικό κράτος αναγκαστεί στην πτώχευση, η καταστροφή της χώρας θα είναι ολική. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για εμάς, καθώς μας ανήκει (δηλαδή στις δικές μας τράπεζες) μόνο το 25% του δημόσιου χρέους μας. Έτσι λοιπόν, δεδομένου ότι η πτώχευση του δημοσίου διαγράφεται ως αναπόφευκτη (εκτός αν πανικοβληθούν οι εταίροι μας αρκετά και το συνδράμουν για χρόνια πολλά, οπότε έχει καλώς), το κόστος της στάσης πληρωμών δεν θα το υποστούμε μόνοι μας.

Μα αν το δημόσιο κηρύξει στάση πληρωμών, τι θα γίνει την επόμενη μέρα; Πως θα ξανα-δανειστεί; Πράγματι, το κράτος θα στριμωχθεί. Για κάμποσο καιρό το δημόσιο θα πρέπει απλώς να ξοδεύει όσα μαζεύει από φόρους. Και γιατί είναι κακό αυτό; Να μάθει επί τέλους, αφού θα έχει ανακουφιστεί από το νταλκά των τοκοχρεολυσίων, να ζει με αυτά που εισπράττει. Π.χ.Nα καταγγείλει όλες τις εξοπλιστικές συμβάσεις, να συμπιέσει τους ανώτερους μισθούς (τον δικό μου συμπεριλαμβανομένου) τόσο που να καλύπτει τις δαπάνες του από τους φόρους που εισπράττει κλπ.

Οι τράπεζές μας; Θα υποφέρουν, είναι αλήθεια – δεδομένου ότι ακόμα και το 25% του δημόσιου χρέους που διαθέτουν θα παγώσει. Ναι, αλλά μην ξεχνάμε ότι το έχουν ήδη διαθέσει στην ΕΚΤ ως ενέχυρο για ζεστό χρήμα που έχουν ήδη πάρει. Και ότι έχουν πρόσβαση στις τεράστιες, κατά κεφαλήν, αποταμιεύσεις μας. Για να μην προσθέσω ότι απολαμβάνουν εγκληματικά υψηλά ποσοστά κέρδους τόσα χρόνια. Όπως το κράτος μας, έτσι κι αυτές να μάθουν να ζουν λιτά και με σύνεση όπως κάνουν χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι των 700 ευρώ.

Επί πλέον, ο αποκλεισμός του κράτους μας από τις χρηματαγορές δεν θα διαρκέσει πολύ. Αν κηρύξει στάση πληρωμών, και ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του, δεν θα περάσει πολύ καιρός που παλιοί δανειστές θα αποδεχθούν νέους όρους αποπληρωμής ενός ποσοστού των περασμένων δανεικών και νέοι υποψήφιοι δανειστές (μπορεί και οι ίδιοι με τους παλιούς) θα σχηματίσουν ουρά έξω από το Υπουργείο Οικονομίας να το δανείσουν!

Βλέπετε, το χρέος μας θα έχει μειωθεί τόσο που θα αποτελούμε εξαιρετική επένδυση. Έτσι είναι το κεφάλαιο – όταν οσφραίνεται ένα επικερδές deal δεν σέβεται ούτε τον εαυτό του.

Σε τελική ανάλυση, είναι λάθος μας να φοβόμαστε τόσο πολύ την στάση πληρωμών του ελληνικού δημοσίου. Άλλοι πρέπει να φοβούνται μια τέτοια εξέλιξη περισσότερο από εμάς:

  • η κυβέρνηση της κας Μέρκελ η οποία θα πρέπει να διασώσει τις Γερμανικές τράπεζες που θα κλονιστούν από μια δική μας στάση πληρωμών
  • η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα πρέπει να δει τι θα κάνει με μία χώρα-μέλος την οποία δεν μπορεί να αποβάλει από την ΕΕ αλλά η οποία τελεί υπό πτώχευση
  • οι κυβερνήσεις όλων των άλλων χωρών (πλην ίσως της Ολλανδίας και της Αυστρίας) που θα τρέμουν για το ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος των αγορών (των οποίων η όρεξη θα έχει ανοίξει από την ?επιτυχημένη? επίθεση στο χρέος της Ελλάδας)
  • οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας (χωρών με συνολικό χρέος πάνω από 400%)
  • όλοι όσοι έχουν επενδύσει στο ευρώ, είτε σε περιουσιακά στοιχεία είτε ως μέσο συναλλαγής.

Στάση πληρωμών λοιπόν!

Τώρα!

Με χαμόγελο και αισιοδοξία!

(Και ξέρετε ποιο είναι το ωραίο; Ότι αν πειθόμασταν να απελευθερωθούμε από τον φόβο της πτώχευσης, οι φίλοι μας οι Γερμανοί θα έσπευδαν την ίδια στιγμή να την αποσοβήσουν…)

*Ο Γιάνης Βαρουφάκης διδάσκει οικονομική θεωρία και πολιτική οικονομία στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΠΗΓΗ: Protagon.gr

Τελευταία επεξεργασία από: thanasis, 12/02/2012 - 12:49

ezgif_com_crop_2.gif


Ad

Ad

Team
iPhoneHellas
3,1416 μηνύματα
Twitter: @android
Φύλο: Όπως το δει κανείς
Κινητό: Android
Tablet: Για τα κουνούπια

Γιατί να γίνετε μέλη;

#122   alej

alej

    iPH Elite Poster

  • 3333 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 8
  • Tablet:iPad Air +4G
  • GameCenter:ALEJSALONICA

Δημοσίευση 12/02/2012 - 12:46

....... κοθοτι ειμαι αποφοιτος οικονομικων.... αλλα ενα απλο παραδειγμα ειναι οτι και με 400€ μισθο, οταν οι τιμες τις αγορας προσαρμοστουν σε αυτο, αν αυτα που αγοραζεις πεσουν στη μιση τιμη, τοτε θα ειναι αυτοματα σα να παιρνεις 800. Απλα χρειαζεται περιοδος προσαρμογης. Και αλλου ο κοσμος πληρωνεται με λιγα χρηματα, αλλα οταν μπορει να πιει καφε στην καφετερια με 1 ευρω, δε του φαινεται τραγικο. Απλα σε εμας ακομα οι τιμες ειναι ιδιες με πριν 3-4 χρονια, και οι μισθοι εχουν συμπιεστει, γι αυτο και ο κοσμος δεν αντεχει αλλο...


Και πτυχίο να μου φέρεις, με τέτοια που λες... μάλλον με σκονάκια καθάρισες...

Δεν θέλω να σε προσβάλω αλλά άλλο τα θεωρητικά μαθήματα που κάνετε στις σχολές (Στην ουσία μαθηματικά κάνετε) κι άλλο η πράξη, η ζωή, ο καπιταλισμός..!!!

#123   MarkKnopfler

MarkKnopfler

    iPH Intergalactic Leader

  • 16726 μηνύματα
  • Twitter:@Fmiggas
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 5S
  • Tablet:iPad 4
  • GameCenter:markknopfler

Δημοσίευση 12/02/2012 - 12:47

@thanasis.

To είχα βάλει πιο πριν δεν ξέρω αν το διάβασε κανείς.Καλά έκανες και το έβαλες όλο...

Τελευταία επεξεργασία από: MarkKnopfler, 12/02/2012 - 12:47

Αναρτημένη εικόνα


#124   DINFUN

DINFUN

    -

  • 16182 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 12/02/2012 - 12:47

διαβαστε κι ενα πολυ ωραιο αρθρο απο την real news:


Στις Βρυξέλλες οι επιλογές του ελληνικού πολιτικού συστήματος, όπως είναι αναμενόμενο λόγω της απόστασης έχουν την διάσταση του μαύρου - άσπρου. Όπως στον εμφύλιο η χώρα έπρεπε να αποφασίσει αν θα πάει με το Στάλιν ή με το Δυτικό Κόσμο (ασχέτως αν προϋπήρχε η Γιάλτα) έτσι και σήμερα η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πάει με το ευρώ ή με τον «τρίτο κόσμο».

Για τους ειδικούς της Κομισιόν και των εθνικών αποστολών στο Συμβούλιο τα πράγματα είναι πολύ απλά, ασχέτως αν για τον ελληνικό πληθυσμό παρουσιάζονται σύνθετα - υπάρχουν δύο επιλογές:

1. Η ΕΕ, οι εταίροι της Ελλάδας θα βοηθήσουν τη χώρα να διαγράψει από πάνω της 100 δισεκατομμύρια δημοσίου χρέους μέσω του PSI, ενδεχομένως και άλλα 20 από την ΕΚΤ και τις κεντρικές τους τράπεζες, θα εξασφαλίσουν την εξυπηρέτηση του χρέους μέχρι το 2015 και θα εγγυηθούν ότι βάση σχεδίου «τα πράγματα θα πάνε καλά» σε ένα - δυο χρόνια από τώρα. Λένε μάλιστα πως αν τους είχαμε ακούσει νωρίτερα θα ήμασταν ήδη στα πόδια μας. Ως αντάλλαγμα ζητάνε απλά και μόνο, από φέτος, το 2012, η χώρα να σταματήσει να παράγει νέο χρέος (άρα να έχει μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα). Τα άλλα τα παίρνουν πάνω τους.

2. Η δεύτερη επιλογή είναι η Ελλάδα να μην τους ακούσει, να μη πείσει τις κοινοτικές υπηρεσίες και τους εταίρους ότι μπορεί να σταματήσει να παράγει χρέος και κατά συνέπεια να αρνηθεί την κοινοτική αλληλεγγύη. Το αποτέλεσμα θα είναι το αργότερο το Μάρτη να αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών στο χρέος, αλλά και στο εσωτερικό, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι να μείνουν χωρίς μισθούς, τα πρατήρια δίχως καύσιμα, τα σπίτια χωρίς αέριο, τα σουπερμάρκετ άδεια από βασικά προϊόντα και να κυριαρχήσει το χάος. Τότε όπως υπολογίζουν το κράτος δικαίου στην Ελλάδα θα πάψει να υφίσταται και το λόγο θα έχουν τα όπλα. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

Αν επικρατήσει το δεύτερο σενάριο οι διεθνείς πιστωτές θα έρθουν στην Ελλάδα και θα διαπραγματευτούν με την «συντεταγμένη πολιτεία» πως θα ξεπληρωθούν τα παλιά δάνεια. Με την Ελλάδα εκτός κοινού νομίσματος τα πάντα θα ξεπουληθούν για ένα κομμάτι ψωμί. Για τις τράπεζες ούτε λόγος, θα πάψουν να υφίστανται και οι τάχα εγγυημένες καταθέσεις απλά θα εξαφανιστούν - όχι απλά θα μετατραπούν στο εθνικό νόμισμα, θα εξαφανιστούν λογιστικά. Κοινώς η χώρα θα περιέλθει σε μια κατάσταση χειρότερη από τη Λιβύη ή την Αίγυπτο και μόνο λόγω καιρού θα θυμίζει Βαλκάνια τον καιρό του πολέμου. Τότε μέσα στην αναταραχή θα πρέπει να ξεχάσουμε και τη δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία και όλα τα σχετικά.

Αυτό ξέρουν οι ευρώθεσμοί, αυτό εννοεί ο Λ. Παπαδήμος, ο Γ. Παπανδρέου, ο Α. Σαμαράς, ο Ε. Βενιζέλος, η Μ. Δαμανάκη και όσοι έχουν ταχθεί πίσω από το «η χρεοκοπία είναι επιλογή που δε μπορούμε να επιτρέψουμε».

Το εύλογο ερώτημα είναι: «μα καλά, πως φτάσαμε ως εδώ;» Ας θυμηθούμε:

• Το 2008 ο προϋπολογισμός έδειχνε σημάδια εκτροχιασμού. Οι Βρυξέλλες προειδοποίησαν αλλά ο Γ. Αλογοσκούφης που μετέφερε το μήνυμα στην Αθήνα αποπέμφθηκε.
• Το 2009 ο νέος υπουργός έλαβε υποδείξεις από τον Χ. Αλμούνια αλλά επί εξαμήνου αγρόν ηγόραζε.
• Τον Οκτώβρη του 2009 ο νέος υπουργός της νέας κυβέρνησης αποκάλυψε ότι τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα αλλά επέμενε πως λεφτά υπάρχουν.
• Το 2010 η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να πάρει ούτε ένα μέτρο της προκοπής πριν την υπογραφή του μνημονίου και προσπάθησε να μειώσει το έλλειμμα με μέτρα στο διάστημα Μάιος- Δεκέμβριος.
• Το 2011 ο αρμόδιος υπουργός όχι μόνο αγνόησε την τρόικα, αλλά μάλωσε και με τους επικεφαλής της.
• Αργότερα μέσα στο 2011 ο αντικαταστάτης του έκανε μια από τα ίδια.
• Μεσολάβησε η απάτη περί δημοψηφίσματος.
• Σχηματίστηκε κυβέρνηση συνεργασίας και μέχρι στιγμής έμεινε στο τίποτα.
• Φτάσαμε στο παρά πέντε της οριστική λύσης και το μισό πολιτικό σύστημα ακόμα κοιμάται.

Αυτά βλέπουν οι Βρυξέλλες, η Φρανκφούρτη, το Βερολίνο και όποιος άλλος κράτησε τη χώρα στον αφρό τα τελευταία δύο χρόνια. Κανείς δε μπορεί σήμερα να τους πείσει για το αντίθετο.

Έτσι φτάνουμε σε δηλώσεις όπως του Λουξεμβούργιου Λουκ Φρίντεν που λέει: «Έχω χάσει εδώ και καιρό την υπομονή μου με την Ελλάδα, καθώς διαπιστώσαμε ότι δεν εφαρμόστηκαν όλα εγκαίρως κατά το πρώτο πρόγραμμα στήριξης. Και νομίζω ότι εδώ θα πρέπει να αποδοθεί η δυσπιστία. Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και θέλουμε να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα στην ευρωζώνη. Αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η βοήθεια μας αποσκοπεί στο να στηριχθεί η Ελλάδα στις δικές της δυνάμεις. Λείπουν όμως οι σχετικές διασφαλίσεις. Εδώ οφείλεται η διστακτικότητα του Eurogroup να αποφασίσει τα επόμενα βήματα, χωρίς προηγουμένως να έχουν εφαρμοστεί τα προβλεπόμενα στο πρώτο πακέτο και χωρίς να έχει διασφαλιστεί ότι θα γίνουν πράξη αυτά που η Ελλάδα υπόσχεται».

Για τις Βρυξέλλες έχουμε φτάσει στο όριο. Ή θα δεχθούμε τους όρους των άλλων 16 ή θα σταματήσουν να ασχολούνται μαζί μας. Όσο τραγικό και αν ακούγεται αυτό είναι. Και αν κάποιοι θεωρούν ότι ξέρουν καλύτερα καλό είναι να θυμόμαστε ότι και επί εμφυλίου ο Στάλιν φάνταζε καλή επιλογή μπροστά στα ξερονήσια. Πιστεύει κανείς το ίδιο και σήμερα;

#125   Raspoutin71

Raspoutin71

    iPH newbie

  • 9 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 12/02/2012 - 12:47

Εγώ σημφωνώ σε αυτό, ότι πρέπει να καταπολεμηθεί στην Ελλάδα, η τεράστια κερδοφορία μερικών πολυεθνικών που ορίζουν τις τιμές των αγαθών.
Δεν είναι ανάγκη να χρεωκοπήσουμε και να χάσουμε τα πάντα ενώ μπορούμε εύκολα να μειώσουμε τις κοινωνικές δαπάνες και τις κρατικές σπατάλες.

Μήν τρελένεστε όλοι και λέτε, λέτε κατηγορείτε Γερμανούς Γάλους Άγγλους Πορτογάλους και λέτε για όπλα μάχες κλπ γιατί αυτό ποτέ δεν θα γίνει στην Ελλάδα.
Κανείς δεν φταίει για το χάλι μας παρα μόνο εμείς. Όλα τα άλλα είναι για να λέμε.

Τελευταία επεξεργασία από: Raspoutin71, 12/02/2012 - 12:49


#126   frogaki

frogaki

    iPH User

  • 136 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 2G

Δημοσίευση 12/02/2012 - 12:48

Τι ελεγε ο Χενρι Κισινγερ το 1974 για την Ελλαδα


Τι έλεγε από το 1974


Henry Kissinger: «The Greek people are anarchic and difficult to tame. For this reason we must strike deep into their cultural roots: Perhaps then we can force them to conform. I mean, of course, to strike at their language, their religion, their cultural and historical reserves, so that we can neutralize their ability to develop, to distinguish themselves, or to prevail; thereby removing them as an obstacle to our strategically vital plans in the Balkans, the Mediterranean, and the Middle East»


(Οι Έλληνες είναι αναρχικοί και δύσκολα κουμαντάρονται. Γι' αυτόν τον λόγο πρέπει να χτυπήσουμε βαθιά μέσα στις πολιτισμικές τους ρίζες: έτσι ίσως καταφέρουμε να τους αναγκάσουμε να συμβιβαστούν. Εννοώ βέβαια να χτυπήσουμε την γλώσσα τους, την θρησκεία τους, τα πολιτισμικά και ιστορικά αποθέματα, έτσι ώστε να ουδετεροποιήσουμε την δυνατότητα τους να αναπτύσσονται, να διακρίνουν τους εαυτούς τους, ή να αποδεικνύουν ότι μπορούν να νικούν, έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια στα στρατηγικώς απαραίτητα σχέδια μας στα Βαλκάνια, την Μεσόγειο, και την Μέση Ανατολή).

#127   DjVassel

DjVassel

    iPH Master

  • 6775 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 6
  • Tablet:iPad mini
  • GameCenter:djvassel

Δημοσίευση 12/02/2012 - 12:48

Συγνώμη περιμένεις εσύ στην ΕΛΛΑΔΑ να προσαρμοστούν οι τιμές στα 400 ευρώ που θα είναι ο βασικός?Είδες εσύ να προσαρμόζεται καμία τιμή τόσα χρόνια που κάνουν μειώσεις στους μισθούς?Βρε καλά τα λές,αλλα μην ξεχνάς σε ποιά χώρα ζείς!!



Θελωντας και μη θα γινει φιλε μου. Παραδειγμα. Ηδη πεφτουν τα νοικια σε μαγαζια, σιγα σιγα θα πεσουν οι τιμες των προιοντων (προμηθειες), αν μπορει να πληρωνει και τους σερβιτορους του με 20 ευρω το 8ωρο, καποιος με μια καφετερια με μειωμενο κοστος συντηρησης πλεον, μπορει να ριξει τους καφεδες απο τα 3-4 ευρω στο 1,5-2,5 αμεσως αμεσως. Αν ΔΕΝ το κανει, ΚΑΠΟΙΟΣ πιο εξυνος θα το κανει, και θα εχει εκεινος πελατεια και ο αλλος οχι, μεχρι να αναγκαστει να το κανει και ο πρωτος. Η αγορα ειναι ετσι φτιαγμενη που καποια στιγμη προσαρμόζεται, δε γινεται διαφορετικα. Καποιες φορες γινεται αμεσα, και καποιες θελει το χρονο της. Ομως παντα συμβαινει...

#128   hrta

hrta

    iPH Member

  • 315 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 12/02/2012 - 12:51

Δε μου χρειαζεται να πληροφορηθω απο την τηλεοραση κοθοτι ειμαι αποφοιτος οικονομικων. Εσυ με τον ιδιο τροπο που μου απαντας, διαβασες ενα αρθρο καποιου στο ιντερνετ που λεει οτι αν χρεοκοπησουμε δε θα ειναι και τοσο τραγικα και λες, ΟΚ ας χρεοκοπησω. Ρωτησε καποιον απο τους παλιοτερους, τον πατερα σου, τον παππου σου, τι βιωσαν οταν ξαναχρεωκοπησε η ελλαδα, και ξανασκεψου αν αυτη ειναι η λυση. Δε μπορω να σου κανω οικονομικη αναλυση εδω μεσα, αλλα ενα απλο παραδειγμα ειναι οτι και με 400€ μισθο, οταν οι τιμες τις αγορας προσαρμοστουν σε αυτο, αν αυτα που αγοραζεις πεσουν στη μιση τιμη, τοτε θα ειναι αυτοματα σα να παιρνεις 800. Απλα χρειαζεται περιοδος προσαρμογης. Και αλλου ο κοσμος πληρωνεται με λιγα χρηματα, αλλα οταν μπορει να πιει καφε στην καφετερια με 1 ευρω, δε του φαινεται τραγικο. Απλα σε εμας ακομα οι τιμες ειναι ιδιες με πριν 3-4 χρονια, και οι μισθοι εχουν συμπιεστει, γι αυτο και ο κοσμος δεν αντεχει αλλο...

δηλαδη θελεις να μας πεις οτι αυτοι που διαχειριζονται το χρεος σου θα σε οδηγησουν και στην σωτηρια σου ,μα δεν ειναι οι ιδιοι που δημιουργησαν αυτο το χρεος βαση καποιου σχεδιου ,για να φτασουμε στην σημερινη κατασταση που ξεπουλαμε τα παντα για χαρη ενος επαχθες χρεους μειωνουμε μισθους και συνταξεις υπερφορολογουμαστε καταργουνται βασικα προνομια των ανθρωπων ,καταργουνται οι κοινονικες προνοιες για πιο λογο για να βλεπουμε το χρεος να αυξανετε καθε χρονο και να μας λενε οτι θελουμε και αλλα .ε εγω φιλε μου οικονομολογε με τα απλα μαθηματικα που ξερω λεω οτι μια υγειη κοινωνια θα επρεπε να πει τωρα σημερα οτι δεν εχω αλλα και ξεκιναω απο την αρχη με αλλες βασεις με αλλα προσωπα και πολιτικες και δεν δεχομαι να ειμαι κανενος αποικια
Φιλικα

#129   Raspoutin71

Raspoutin71

    iPH newbie

  • 9 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 12/02/2012 - 12:53

Θελωντας και μη θα γινει φιλε μου. Παραδειγμα. Ηδη πεφτουν τα νοικια σε μαγαζια, σιγα σιγα θα πεσουν οι τιμες των προιοντων (προμηθειες), αν μπορει να πληρωνει και τους σερβιτορους του με 20 ευρω το 8ωρο, καποιος με μια καφετερια με μειωμενο κοστος συντηρησης πλεον, μπορει να ριξει τους καφεδες απο τα 3-4 ευρω στο 1,5-2,5 αμεσως αμεσως. Αν ΔΕΝ το κανει, ΚΑΠΟΙΟΣ πιο εξυνος θα το κανει, και θα εχει εκεινος πελατεια και ο αλλος οχι, μεχρι να αναγκαστει να το κανει και ο πρωτος. Η αγορα ειναι ετσι φτιαγμενη που καποια στιγμη προσαρμόζεται, δε γινεται διαφορετικα. Καποιες φορες γινεται αμεσα, και καποιες θελει το χρονο της. Ομως παντα συμβαινει...


Ναι ρε φίλε αλλά με το να ρίξεις τις τιμές του καφέ δεν σώνεσαι.
Εξάλου δεν χρειάζεται να γίνει η εξαίρεση αλλά ο κανόνας.
Πρέπει να μπει ένα ΠΛΑΦΟΝ.

Τελευταία επεξεργασία από: Raspoutin71, 12/02/2012 - 12:53


#130   iMarilina

iMarilina

    -

  • 13499 μηνύματα
  • Twitter:@Ivory_Marilina
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Κινητό: Άλλο
  • GameCenter:MarilinaTz

Δημοσίευση 12/02/2012 - 12:53

Θελωντας και μη θα γινει φιλε μου. Παραδειγμα. Ηδη πεφτουν τα νοικια σε μαγαζια, σιγα σιγα θα πεσουν οι τιμες των προιοντων (προμηθειες), αν μπορει να πληρωνει και τους σερβιτορους του με 20 ευρω το 8ωρο, καποιος με μια καφετερια με μειωμενο κοστος συντηρησης πλεον, μπορει να ριξει τους καφεδες απο τα 3-4 ευρω στο 1,5-2,5 αμεσως αμεσως. Αν ΔΕΝ το κανει, ΚΑΠΟΙΟΣ πιο εξυνος θα το κανει, και θα εχει εκεινος πελατεια και ο αλλος οχι, μεχρι να αναγκαστει να το κανει και ο πρωτος. Η αγορα ειναι ετσι φτιαγμενη που καποια στιγμη προσαρμόζεται, δε γινεται διαφορετικα. Καποιες φορες γινεται αμεσα, και καποιες θελει το χρονο της. Ομως παντα συμβαινει...


Δε νομίζω όμως οτι θα προσαρμοστεί και ΤΟΣΟ πολύ. Εδώ στη Βουλγαρία τη δεκαετία του 90 που πήγαινα κάθε χρόνο για συναυλίες, τοσα χρόνια οι καθηγητές της Ακαδημίας της Σόφιας (λέω σαν παράδειγμα επειδή ήξερα τους συγκεκριμένους) είχαν 200 δολλάρια το μήνα μισθό, και στα περισσότερα μαγαζιά ναι μεν ήταν φθηνά (στο δικό μας μάτι και στα δικά μας μέτρα και σταθμά) κάποια προιόντα, αλλά όχι και τόσο φθηνά αναλογικά με τους μισθούς τους...........εστιατόρια ναι ήταν αρκετά πιο κάτω όντως. Δεν νομίζω ποτέ να ήρθε ακριβώς στα μέτρα της αυτή η κατάσταση εκεί (λέμε τώρα παράδειγμα)
Whatsapp doc?

#131   DjVassel

DjVassel

    iPH Master

  • 6775 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 6
  • Tablet:iPad mini
  • GameCenter:djvassel

Δημοσίευση 12/02/2012 - 12:54

Και πτυχίο να μου φέρεις, με τέτοια που λες... μάλλον με σκονάκια καθάρισες...

Δεν θέλω να σε προσβάλω αλλά άλλο τα θεωρητικά μαθήματα που κάνετε στις σχολές (Στην ουσία μαθηματικά κάνετε) κι άλλο η πράξη, η ζωή, ο καπιταλισμός..!!!


Επειδη δε συμφωνω μαζι σου πρεπει να πηρα πτυχιο με σκονακια... ΟΚ

Και φυσικα και με προσβαλεις και δεν εισαι καν αξιος να σου ξαναπαντησω.

Δεν εχω κανενα απολυτως λογο να αποδειξω τιποτα σε εσενα, δοξα το θεο τα "σκονακια" με βοηθησαν πολυ στη μετεπειτα καριερα μου...

#132   Raspoutin71

Raspoutin71

    iPH newbie

  • 9 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 12/02/2012 - 12:56

Γράφει ο Γιάννης Βαρουφάκης

Για μέρες τώρα βαραίνουμε τις ψυχές μας με μια μόνιμη αγωνία: Θα χρεοκοπήσει το κράτος μας; Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να αγκαλιάσουμε αυτό που φοβόμαστε.

Αν οι "φίλοι" μας οι Γερμανοί δεν έχουν πρόβλημα να χρεοκοπήσουμε, καιρός είναι να το κάνουμε. Χωρίς δεύτερη κουβέντα. Όχι ως διαπραγματευτική μπλόφα και ούτε μόνο γιατί το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί είναι να χρεοκοπήσουμε σε ένα χρόνο αλλά επειδή ήρθε η ώρα να στρέψουμε το βλέμμα στην αισιόδοξη πλευρά της χρεοκοπίας.

Υπάρχει τέτοια πλευρά; Και βέβαια υπάρχει
. Σε σχέση με χώρες όπως η γνωστή τρόικα Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία, αλλά και η Βρετανία και το Βέλγιο, το σύνολο του χρέους μας (δημοσίου και ιδιωτικού) είναι το μικρότερο.

Πως αυτό;

Επειδή οι έλληνες, ως άτομα αλλά και ως ιδιωτικός τομέας, χρωστάμε πολύ λιγότερα εκείνων. Ακόμα και οι αντιπαθέστατες τράπεζές μας έχουν ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα: Πάνω από 150 δις πραγματικών καταθέσεων!

Μιλάμε για άνω του μισού ΑΕΠ σε καταθέσεις, κάτι για το οποίο οι περισσότεροι εταίροι μας θα σκότωναν να το έχουν, που λέει ο λόγος. Αν μάλιστα προσθέσετε και όλα τα χρήματα ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, θα δείτε ότι οι έλληνες δεν είμαστε και τόσο φτωχοί κατά μέσον όρο, κι ας έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας στην Ευρώπη (με εξαίρεση την Λεττονία).

Ως πολίτες είμαστε ελάχιστα χρεωμένοι σε σχέση με πολλούς από τους επικριτές μας στις Λόνδρες, στα Παρίσια και στις Νέες Υόρκες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είμαστε λευκές περιστερές.

Για δεκαετίες φορτώναμε το δημόσιο με τόσο μεγάλο χρέος που το βλέπουμε πλέον να βουλιάζει μπροστά στα μάτια μας. Εδώ όμως που φτάσαμε, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ακόμα και να αποφασίσουμε σύσσωμοι (ΣΕΒ και ΓΣΕΕ, γιάπηδες και στελέχη του ΠΑΜΕ, αστοί των βορείων προαστίων και αναρχικοί της Πλατείας Εξαρχείων) να δώσουμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε στο κράτος, δεν αρκεί. Αν μάλιστα το παρακάνουμε στην αλληλεγγύη προς το δημόσιο, η «γενναιοδωρία» μας αυτή θα στεγνώσει την κυκλική ροή του πλούτου από το οποίο εξαρτάται το δημόσιο για τα έσοδά του το 2011, το 2012 κ.ο.κ.

  • Ποια είναι λοιπόν τα χαρμόσυνα νέα; Ότι μια πτώχευση θα αποδειχθεί σχετικά ανώδυνη. Ο λόγος διττός: Πρώτον, δεν είμαστε κατά μέσον όρο ούτε οι φτωχότεροι ούτε οι πιο υπερχρεωμένοι.
  • Δεύτερον, όσον αφορά τα χρέη του δημοσίου, αυτά βαραίνουν εμάς, ως άτομα, πολύ λιγότερο από όσο βαραίνουν τους ξένους.

Κάντε την σύγκριση με την Ιαπωνία, το χρέος της οποίας ανήκει σε Ιάπωνες σε ποσοστό 95%. Αν το Ιαπωνικό κράτος αναγκαστεί στην πτώχευση, η καταστροφή της χώρας θα είναι ολική. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για εμάς, καθώς μας ανήκει (δηλαδή στις δικές μας τράπεζες) μόνο το 25% του δημόσιου χρέους μας. Έτσι λοιπόν, δεδομένου ότι η πτώχευση του δημοσίου διαγράφεται ως αναπόφευκτη (εκτός αν πανικοβληθούν οι εταίροι μας αρκετά και το συνδράμουν για χρόνια πολλά, οπότε έχει καλώς), το κόστος της στάσης πληρωμών δεν θα το υποστούμε μόνοι μας.

Μα αν το δημόσιο κηρύξει στάση πληρωμών, τι θα γίνει την επόμενη μέρα; Πως θα ξανα-δανειστεί; Πράγματι, το κράτος θα στριμωχθεί. Για κάμποσο καιρό το δημόσιο θα πρέπει απλώς να ξοδεύει όσα μαζεύει από φόρους. Και γιατί είναι κακό αυτό; Να μάθει επί τέλους, αφού θα έχει ανακουφιστεί από το νταλκά των τοκοχρεολυσίων, να ζει με αυτά που εισπράττει. Π.χ.Nα καταγγείλει όλες τις εξοπλιστικές συμβάσεις, να συμπιέσει τους ανώτερους μισθούς (τον δικό μου συμπεριλαμβανομένου) τόσο που να καλύπτει τις δαπάνες του από τους φόρους που εισπράττει κλπ.

Οι τράπεζές μας; Θα υποφέρουν, είναι αλήθεια – δεδομένου ότι ακόμα και το 25% του δημόσιου χρέους που διαθέτουν θα παγώσει. Ναι, αλλά μην ξεχνάμε ότι το έχουν ήδη διαθέσει στην ΕΚΤ ως ενέχυρο για ζεστό χρήμα που έχουν ήδη πάρει. Και ότι έχουν πρόσβαση στις τεράστιες, κατά κεφαλήν, αποταμιεύσεις μας. Για να μην προσθέσω ότι απολαμβάνουν εγκληματικά υψηλά ποσοστά κέρδους τόσα χρόνια. Όπως το κράτος μας, έτσι κι αυτές να μάθουν να ζουν λιτά και με σύνεση όπως κάνουν χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι των 700 ευρώ.

Επί πλέον, ο αποκλεισμός του κράτους μας από τις χρηματαγορές δεν θα διαρκέσει πολύ. Αν κηρύξει στάση πληρωμών, και ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του, δεν θα περάσει πολύ καιρός που παλιοί δανειστές θα αποδεχθούν νέους όρους αποπληρωμής ενός ποσοστού των περασμένων δανεικών και νέοι υποψήφιοι δανειστές (μπορεί και οι ίδιοι με τους παλιούς) θα σχηματίσουν ουρά έξω από το Υπουργείο Οικονομίας να το δανείσουν!

Βλέπετε, το χρέος μας θα έχει μειωθεί τόσο που θα αποτελούμε εξαιρετική επένδυση. Έτσι είναι το κεφάλαιο – όταν οσφραίνεται ένα επικερδές deal δεν σέβεται ούτε τον εαυτό του.

Σε τελική ανάλυση, είναι λάθος μας να φοβόμαστε τόσο πολύ την στάση πληρωμών του ελληνικού δημοσίου. Άλλοι πρέπει να φοβούνται μια τέτοια εξέλιξη περισσότερο από εμάς:

  • η κυβέρνηση της κας Μέρκελ η οποία θα πρέπει να διασώσει τις Γερμανικές τράπεζες που θα κλονιστούν από μια δική μας στάση πληρωμών
  • η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα πρέπει να δει τι θα κάνει με μία χώρα-μέλος την οποία δεν μπορεί να αποβάλει από την ΕΕ αλλά η οποία τελεί υπό πτώχευση
  • οι κυβερνήσεις όλων των άλλων χωρών (πλην ίσως της Ολλανδίας και της Αυστρίας) που θα τρέμουν για το ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος των αγορών (των οποίων η όρεξη θα έχει ανοίξει από την ?επιτυχημένη? επίθεση στο χρέος της Ελλάδας)
  • οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας (χωρών με συνολικό χρέος πάνω από 400%)
  • όλοι όσοι έχουν επενδύσει στο ευρώ, είτε σε περιουσιακά στοιχεία είτε ως μέσο συναλλαγής.

Στάση πληρωμών λοιπόν!

Τώρα!

Με χαμόγελο και αισιοδοξία!

(Και ξέρετε ποιο είναι το ωραίο; Ότι αν πειθόμασταν να απελευθερωθούμε από τον φόβο της πτώχευσης, οι φίλοι μας οι Γερμανοί θα έσπευδαν την ίδια στιγμή να την αποσοβήσουν…)

*Ο Γιάνης Βαρουφάκης διδάσκει οικονομική θεωρία και πολιτική οικονομία στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΠΗΓΗ: Protagon.gr



Λαϊκισμος :rolleyes:

#133   iKostis

iKostis

    iPH Enthousiast

  • 361 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 12/02/2012 - 12:56

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΟΛΟΙ!!!




Ποιος είναι ο κώδικας για embed ρε παιδιά; :P

Τελευταία επεξεργασία από: thanasis, 12/02/2012 - 12:59
Fix Video


#134   Mixalisgate7

Mixalisgate7

    iPH Enthousiast

  • 397 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: Άλλο

Δημοσίευση 12/02/2012 - 12:58

Βρε σεις θα τσακωθουμε τωρα μεταξυ μας;;;; Αυτους πρεπει να σφαξουμε οχι να τσακοθουμε μεταξυ μας .... Αντε μπραβο...


Sent from my iPhone 4s using Tapatalk.

Τελευταία επεξεργασία από: Mixalisgate7, 12/02/2012 - 12:58


#135   Odd

Odd

    iPH newbie

  • 39 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 12/02/2012 - 12:59

Επειδη δε συμφωνω μαζι σου πρεπει να πηρα πτυχιο με σκονακια... ΟΚ

Και φυσικα και με προσβαλεις και δεν εισαι καν αξιος να σου ξαναπαντησω.

Δεν εχω κανενα απολυτως λογο να αποδειξω τιποτα σε εσενα, δοξα το θεο τα "σκονακια" με βοηθησαν πολυ στη μετεπειτα καριερα μου...

Οτι και να προσπαθησεις να αποδειξεις στον οποιονδηποτε δεν θα το καταφερεις, το κανουν πολυ καλα τα γραφομενα σου. Τετοιες μπαρουφες δεν εχω διαβασει ουτε απο τους φανατικοτερους μνημονιακους, ουτε ο τομσεν δεν θα ελεγε τετοια πραγματα.
Παναγια μου τι αλλο θα δουμε επιτελους.....

Τελευταία επεξεργασία από: Odd, 12/02/2012 - 12:59


Ad

Ad

Team
iPhoneHellas
3,1416 μηνύματα
Twitter: @android
Φύλο: Όπως το δει κανείς
Κινητό: Android
Tablet: Για τα κουνούπια

Γιατί να γίνετε μέλη;



Χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 17

0 μέλη, 17 επισκέπτες, 0 ανώνυμοι χρήστες