@NiKa
Να σε διορθωσω λιγο γιατι παρερμηνευεις την ΠΟΛ. ή ισως να μην την καταλαβαινεις.
Λοιπον εαν εκδοθει τιμολογιο με χρεωση φπα απο τον πωλητη,τοτε εκδιδεται δευτερο παραστατικο ,δηλαδη πιστωτικο τιμολογιο,το οποιο επιστρεφει στον αγοραστη τον ΦΠΑ που κατεβαλε.Ακριβως την τακτικη αυτη ακολουθουν τα public.
Διαβασε τι ακριβως γραφει:
Α. Προϋποθέσεις έκδοσης πιστωτικού τιμολογίου.
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 8 του ν. 4308/2014 (ΦΕΚ 251 Α') περί Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων, συναφείς ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις, «Πιστωτικό τιμολόγιο είναι το τιμολόγιο που εκδίδεται για κάθε περίπτωση εκπτώσεων, επιστροφών ή άλλων διαφορών». Με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1003/31.12.2014, που παρέχει οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 6 του άρθρου 8 του ν.4308/2014, διευκρινίζεται ότι τέτοιες διαφορές, για τις οποίες προβλέπεται η έκδοση πιστωτικού τιμολογίου, μπορεί να είναι, μεταξύ άλλων, η εσφαλμένη χρέωση ΦΠΑ επί του αρχικά εκδοθέντος τιμολογίου.
Ως εσφαλμένη χρέωση θεωρείται η επιβάρυνση της αξίας του τιμολογίου με ΦΠΑ που δεν θα έπρεπε να επιβαρυνθεί με ΦΠΑ ή που επιβαρύνθηκε με ΦΠΑ μεγαλύτερο του αναλογούντος. Εσφαλμένη χρέωση μπορεί να συμβεί κατά τη διενέργεια διαφόρων πράξεων. Ενδεικτικά μπορεί να αφορά πράξεις που είναι:
α) φορολογητέες που έχουν επιβαρυνθεί με υψηλότερο συντελεστή από τον ορθό,
β) εκτός πεδίου εφαρμογής των διατάξεων του ΦΠΑ (π.χ. αποζημίωση), ή
γ) υπαγόμενες (εντός πεδίου εφαρμογής των διατάξεων του ΦΠΑ) και απαλλασσόμενες στο εσωτερικό της Χώρας (μικρές επιχειρήσεις - άρθρο 39 του Κώδικα ΦΠΑ, παροχή υπηρεσιών από ασφαλιστή - άρθρο 22, κλπ), ή
δ) φορολογητέες εκτός του εσωτερικού της Χώρας (π.χ. νομικές υπηρεσίες που παρέχονται από υποκείμενο εγκατεστημένο στο εσωτερικό της Χώρας σε υποκείμενο που ενεργεί με την ιδιότητά του αυτή και έχει την έδρα της οικονομικής του δραστηριότητας- ΑΦΜ/ΦΠΑ σε άλλο κράτος μέλος), ή
ε) υπαγόμενες σε ΦΠΑ πράξεις φορολογητέες στο εσωτερικό της Χώρας, για τις οποίες υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο λήπτης του αγαθού (π.χ. παραδόσεις ανακυκλώσιμων απορριμμάτων). Εξαιρούνται και δεν θεωρείται ότι υφίσταται εσφαλμένη χρέωση οι περιπτώσεις όπου βάσει σχετικών αποφάσεων ο φόρος αναγράφεται στο τιμολόγιο, ωστόσο καταβάλλεται από το λήπτη (π.χ. αγορά καινούργιου μηχανολογικού εξοπλισμού από βιοτεχνική επιχείρηση βάσει της ΚΥΑ Π.2869/2389/ΠΟΛ.137/4.5.1987).
Στις ανωτέρω περιπτώσεις β, γ, δ, ε (πλην της ανωτέρω εξαίρεσης της περ. ε), το τιμολόγιο πρέπει να εκδίδεται χωρίς ΦΠΑ, επομένως εάν έχει εκδοθεί με ΦΠΑ, πρόκειται για εσφαλμένη χρέωση.
2. Στην περίπτωση εσφαλμένης χρέωσης του ΦΠΑ από τον εκδότη του τιμολογίου, προβλέπεται η έκδοση πιστωτικού τιμολογίου μόνο για ΦΠΑ, προκειμένου να διορθωθεί η αρχικά εσφαλμένη χρέωση και να μην επιβαρύνεται ο αποδέκτης του τιμολογίου με το ποσό αυτό.
Δεν πάμε καλά...
Ποιος Μίλησε για πιστωτικό τιμολόγιο
..
Θα με τρελάνετε σήμερα...
Δεν θέλω να πω τι δουλειά κάνω ή που είμαι εισηγητής σε ΦΠΑ... ΕΛΕΟΣ
ΠΟΛ 1150 / 2017
3. ....... Σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας του πωλητή θα πρέπει να επιβαρύνεται το φορολογικό στοιχείο με Φ.Π.Α.. ....
Θέλω να μου επιβαρύνεις το τιμολόγιο με ΦΠΑ... ΤΕΛΟΣ... τι άλλο να πω... 
Θα πληρώσω ΦΠΑ και δεν θα τον εκπέσω?? τι είμαι φροντιστήριο ξένων γλωσσών? γιατρός??πουλάω τσιγάρα ?(άρθρο 22)
Και θα μου πεις για παρερμηνεία της ΠΟΛ..... ..
Να σε χαίρονται οι πελάτες σου....
Ετοιμάζω και άρθρο για το taxheaven.. για να μην έχουμε φαινόμενα του τύπου..
Στείλτε μου έναρξη, καταστατικό, ταυτότητα εκπροσώπου, και που ξέρουμε ότι είστε εσείς...
ΚΑΙ το άλλο μυθικό...
Το μηχανογραφικό μας σύστημα δεν μπορεί να εκδώσει τιμολόγιο ΑΝΕΥ ΦΠΑ...
Να σε χαίρονται οι πελάτες σου ειλικρινά...
Τελευταία επεξεργασία από: NiKa, 23/11/2017 - 19:33